Na Velkou Javořinu - nejvyšší horu Bílých Karpat

  • Trasa výletu: od Kamenné boudy na vrchol Velká Javořina
  • Celková délka trasy: 9 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Bílé Karpaty jsou pohoří s rozmanitostí přírodních společenstev rostlin i živočichů. Území Bílých Karpat bylo v roce 1996 zařazeno v programu Člověk a biosféra organizace UNESCO mezi evropské biosférické rezervace. Současně jsou chráněnou krajinnou oblastí, na jejímž území se nachází 5 národních přírodních rezervací. Národní přírodní rezervace Javořina ležící převážně na severních svazích hory Velká Javořina je jednou z nich. Je tvořena pralesovitým porostem s převahou listnatých stromů, zejména buků, javorů a jasanů.

Velká Javořina je mohutný a zdaleka viditelný vrchol, který nabízí nádherný výhled na všechny strany. Se svými 970 m n. m. se jedná o nejvyšší horu tohoto úžasného pohoří a stala se symbolem sounáležitosti a bratrství Čechů a Slováků.

Trasa výletu

Pohyb v tomto cenném území je možný pouze po značených turistických trasách. Turisté jich mají k dispozici hned sedm – tři přicházejí ze Slovenska a čtyři z České republiky.

Nejpozvolnější přístupová cesta z České republiky na vrchol Velké Javořiny vede po červené turistické značce. Výchozím bodem je místo zvané Kamenná bouda, kde je možné zaparkovat vůz. Když odbočíme z hlavní silnice číslo 54 u obce Strání, dojedeme sem po vedlejší komunikaci po cca třech kilometrech.

Nedaleko vrcholu Javořiny je na slovenské straně hory Holubyho chata, kde je možné se občerstvit. http://www.holubyhochata.sk//

Zdroj: Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, o. p. s.
Foto: archiv Informačního centra Strání a Grafik-Art/Jiří Zerzáň

Fotogalerie

Velká Javořina
Velká Javořina
Velká Javořina
Velká Javořina
Velká Javořina
Velká Javořina
Velká Javořina
Velká Javořina
Velká Javořina
Velká Javořina

Trasa výletu na mapě

Zobrazit mapu v plné velikosti

Na podrobné mapě je zobrazena trasa výletu a další tipy na výlet v okruhu 25 km.

GPX

Export GPX trasy

KML soubor

Vytisknout mapu s popisem výletu

Výškový profil trasy

Nejnižší / nejvyšší bod: 652 m / 956 m

Průměrné stoupání / klesání: 8.2 % / 1.7 %

Mobilní aplikace

 

Víte, že mobilní aplikaci Výlety a zábava s dětmi u trasy výletu na mapě ukazuje i Vaši aktuální polohu? Díky tomu neustále víte, zda jdete či jedete správně. Dále je možno zapnout automatické centrování mapy (zapnutím symbolu terče). Po zapnutí se mapa neustále posouvá podle Vaší aktuální polohy, výhodné pro cyklisty!

 
screen8

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME