Zámek Miroslav - komentovaná prohlídka a výstavy pro děti

  • Trasa výletu: návštěva zámku Miroslav - dlouhodobé a krátkodobé výstavy, komentovaná prohlídka
  • Celková délka trasy: 500 m
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: ano (pouze v zámeckém parku)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano (pouze v zámeckém parku)

Popis

POZNÁMKAVzhledem k rekonstrukci střechy si zámek Miroslav vyhrazuje právo na jakékoliv změny. Zahájení sezóny je plánováno na 1.6.2022.  

Přijďte se podívat na zámek v Miroslavi, který se nachází v malebné krajině na jižní Moravě, cca 28 km od Znojma. Podle pověsti byl zámek vybudován kolem roku 912 kněžnou Miroslavou, dcerou českého vévody, původně jako vodní tvrz na malé skále uprostřed bažin. První písemná zmínka o tvrzi se datuje k roku 1387. Miroslavský zámek je architektonický unikát, protože na tak malém zámku se dochovaly všechny stavební styly, kterými zámek za celou svoji existenci prošel. Nejcennější dochovanou památkou je sklípková klenba v bývalé soudní síni. A navíc tím, že byl zámek vystavěn na skále, má celá budova velmi nepravidelný tvar a to ji jistě přidává na zajímavosti.

Komentovaná prohlídka a výstavy

Na zámku je jeden prohlídkový okruh s průvodcem a trvá asi 70 minut. Je možné zhlédnout žalářníkův byt, vězení, soudní síň se sklípkovou klenbou a dozvět se mnoho zajímavých informací o historii celého zámku. V prvním patře jsou umístěny výstavy, které se během roku můžou měnit.

Historie zámku Miroslav

Původní vodní tvrz pocházející pravděpodobně z počátku 10. století byla přestavěna z gotického hradu na renesanční zámek na počátku 16. století. Nejstarší částí zámku je střední věžovitá stavba, zřejmě obytná kamenná věž vybudována v románském stylu.

V průběhu staletí se na miroslavském panství vystřídalo mnoho majitelů. Roku 1520 jej zdědil Zikmund Valecký z Mírova, za nějž byla Miroslav roku 1533 povýšena na městečko. Rod pánů z Mírova se rovněž zasloužil o přestavbu starého hradu na renesanční zámek. 

Koncem 19. století celý miroslavský majetek koupila cukrovarnická rodina Stummerů, majitelem se stal August, svobodný pán Stummer z Tavarnoku. Zámek v roce 1911 zdědila jeho dcera Amalie Crescentie Hardt-Stummer z Tavarnoku. Poslední majitelkou zámku byla baronka Bettyna von Langenhan, která zámek vlastnila až do konce 2. světové války. Po roce 1945 získal zámek do správy Městský národní výbor, který jej využíval například jako muzeum nebo různá ubytovací zařízení.

Od počátku 90. let 20. století je zámek majetkem města. Rekonstrukce jihovýchodního křídla probíhala v letech 2014 - 2015 a podařilo se opravit větší třetinu zámku. Slavnostní otevření proběhlo 18. 7. 2015 a nyní je pro veřejnost v sezóně otevřen.

 

Fotogalerie

Zámek Miroslav
Zámek Miroslav
Zámek Miroslav
Zámek Miroslav
Zámek Miroslav
Zámek Miroslav
Zámek Miroslav
Zámek Miroslav
Zámek Miroslav
Zámek Miroslav
Zámek Miroslav
Zámek Miroslav
Zámek Miroslav
Zámek Miroslav
Zámek Miroslav
Zámek Miroslav
Zámek Miroslav - nádvoří se skálou
Zámek Miroslav - nádvoří se skálou

Oficiální stránky

Aktuální informace o otevírací době, vstupném a kontaktech jsou uvedeny na oficiálních stránkách:

miroslavskakultura.cz/

Kontakt

  • Telefon: 735 173 153
  • Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Trasa výletu na mapě

Zobrazit mapu v plné velikosti

Na podrobné mapě je zobrazena trasa výletu a další tipy na výlet v okruhu 25 km.

GPX

Export GPX trasy

KML soubor

Vytisknout mapu s popisem výletu

Další tipy kam s dětmi v okolí

Unikátní soubor památek v Bohuticích - expozice křížové cesty, Lurdská jeskyně

Unikátní soubor památek v Bohuticích - expozice křížové cesty, Lurdská jeskyně
  • Druh zábavy: 54 dřevěných soch v životní velikosti, jeskyně
  • Doporučený věk dětí: 6+
  • Adresa: Bohutice 8, Bohutice, Česká republika

Exkurze v ruční papírně v Želeticích

Exkurze v ruční papírně v Želeticích
  • Druh zábavy: exkurze ve výrobně papíru s možností vlastní výroby
  • Doporučený věk dětí: 5+
  • Adresa: Želetice 15, Želetice, Česká republika

Výškový profil trasy

Nejnižší / nejvyšší bod: 249 m / 255 m

Průměrné stoupání / klesání: 3.3 % / 3.9 %

Mobilní aplikace

 

Víte, že mobilní aplikaci Výlety a zábava s dětmi u trasy výletu na mapě ukazuje i Vaši aktuální polohu? Díky tomu neustále víte, zda jdete či jedete správně. Dále je možno zapnout automatické centrování mapy (zapnutím symbolu terče). Po zapnutí se mapa neustále posouvá podle Vaší aktuální polohy, výhodné pro cyklisty!

 
screen8

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME