Výlet za prameny v Těšínských Beskydech – Horní a Dolní Lomná

  • Trasa výletu: ke Studánce pod kostelem Povýšení sv. Kříže v Horní Lomné, do Lomňanského muzea a Národopisného areálu Matice Slezské v Dolní Lomné
  • Celková délka trasy: 1 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: ano
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano

Popis

Náš tip na výlet začíná u pramene zdraví v Horní Lomné. V tamní studánce pod kostelem Povýšení sv. Kříže se nachází „věčná voda”, která má pověst nikdy nevysychající a nezamrzající vody se schopností uzdravovat. Když v roce 1836 vypukla na Jablunkovsku epidemie cholery, vydali se lidé s modlitbou za odvrácení pohromy na pouť ke kříži poblíž studánky. A cholera skutečně záhy ustala. V blízkosti studánky pak byla vystavěna umělá jeskyně Panny Marie Lourdské a v jejím okolí křížová cesta. Prostor kolem studánky je vydlážděný, dostatečně široký pro kočárky a s posezením pro odpočinek. Přístup ke studánce ze silnice (cca 30 m) vede do kopce po louce nebo betonových tvárnicích.

Autem se přesuneme do sousední obce Dolní Lomná, kde si prohlédneme prameny lidové architektury. V roubené budově, která je replikou školy z r. 1852, se nachází Lomňanské muzeum. Ke zhlédnutí je původní třída, dobové pece a jiné historické předměty. Prodávají se zde suvenýry a konají se různé akce – vozatajské závody, jarmarky, výstavy betlémů aj. Vstup do muzea a pohyb uvnitř je bariérový.

V Dolní Lomné ještě na chvíli zůstaneme. Za mostem přes říčku Lomná směrem na Jablunkov, asi 400 metrů od muzea, se nachází Národopisný areál Matice Slezské – komplex stylových roubených chalup s dvěma přírodními amfiteátry vybudovanými pro účely pořádání festivalů s nádechem historie a tradic. S výstavbou prvního pódia se začalo v roce 1969. Každoročně se zde konají dva festivaly - festival Na pomezí (v červenci) je setkáním hudebníků a příznivců hudby tří pomezních států. Druhý víkend v září je vyhrazen pro mezinárodní folklórní festival Slezské dny, jehož součástí je tradiční „slezský krmáš“ s dostatkem dobrého jídla a pití. Areál má dva vstupy, přičemž pouze ten hlavní je bezbariérový.

Zdroj: www.jedemetaky.cz

Zajímavosti

Horní a Dolní Lomná

Obec Dolní Lomná se nachází v malebném prostředí Těšínských Beskyd, nejvýchodnější části České republiky. Leží v údolí, kterým protéká průzračná říčka Lomná a řadí se mezi nejkrásnější údolí Moravskoslezských Beskyd. Spolu s Horní Lomnou je výchozím bodem pro turistické trasy na okolní hřebenovky Beskyd. Mezi Horní a Dolní Lomnou se rozprostírá prales Mionší, jehož okrajovými částmi vede naučná stezka. Jedná se o jeden z největších komplexů jedlobukového lesa karpatského typu na českém území.

Fotogalerie

Svatomariánský pramen pod kostelem Povýšení sv. Kříže, Horní Lomná
Svatomariánský pramen pod kostelem Povýšení sv. Kříže, Horní Lomná
Studánka Panny Marie Lourdské, Horní Lomná
Studánka Panny Marie Lourdské, Horní Lomná
Lomňanské muzeum, Dolní Lomná
Lomňanské muzeum, Dolní Lomná
Národopisný areál Matice Slezské, Dolní Lomná
Národopisný areál Matice Slezské, Dolní Lomná

Oficiální stránky

Aktuální informace o otevírací době, vstupném a kontaktech jsou uvedeny na oficiálních stránkách:

www.dolnilomna.eu/index.php/directory/lomnanske-muzeum/

Trasa výletu na mapě - Horní Lomná

Zobrazit mapu v plné velikosti

Na podrobné mapě je zobrazena trasa výletu a další tipy na výlet v okruhu 25 km.

GPX

Export GPX trasy

KML soubor

Vytisknout mapu s popisem výletu

Trasa výletu na mapě - Dolní Lomná

Zobrazit mapu v plné velikosti

Na podrobné mapě je zobrazena trasa výletu a další tipy na výlet v okruhu 25 km.

GPX

Export GPX trasy

KML soubor

Vytisknout mapu s popisem výletu

Další tipy kam s dětmi v okolí

URSUS zážitkové centrum

URSUS zážitkové centrum
  • Druh zábavy: zážitkové centrum s interaktivní prohlídkou a zahradou
  • Doporučený věk dětí: 4+
  • Adresa: Dolní Lomná 26, Dolní Lomná, Česká republika

Výškový profil trasy

Nejnižší / nejvyšší bod: 577 m / 613 m

Průměrné stoupání / klesání: 17.8 % / 19.6 %

Mobilní aplikace

 

Víte, že mobilní aplikaci Výlety a zábava s dětmi u trasy výletu na mapě ukazuje i Vaši aktuální polohu? Díky tomu neustále víte, zda jdete či jedete správně. Dále je možno zapnout automatické centrování mapy (zapnutím symbolu terče). Po zapnutí se mapa neustále posouvá podle Vaší aktuální polohy, výhodné pro cyklisty!

 
screen8

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME