Výlety s dětmi

Jaké stopy zanechali ve Svitavách starostové

Výlety s dětmi

Jaké stopy zanechali ve Svitavách starostové

Jaké stopy zanechali ve Svitavách starostové
  • Trasa výletu: okruh Svitavami přes park Jana Palacha, náměstí Míru a kolem Budigovy vily
  • Celková délka trasy: 3 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: ano
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano

Popis

Zajímavou procházku po městě Svitavy slibuje trasa, kterou bychom mohli nazvat „Po stopách starostů“. Trasa nám ukáže historické i současné Svitavy a připomene, že k městu na pomezí Čech a Moravy neodmyslitelně patří krásná příroda a udržovaná zeleň.

Park Jana Palacha

Začneme v parku Jana Palacha, na levé straně silnice směrem na Poličku. Park byl původně soukromou zahradou podnikatele Julia Langera. Pro něho byla mezi lety 1890 a 1892 postavena vila v historizujícím slohu, považovaná za jednu z nejpůvabnějších staveb ve Svitavách. Rodina Langerova ale ve vile a ve své zahradě nepobyla dlouho, ve třicátých letech 20. století dostihla i svitavského podnikatele hospodářská krize a on byl nucen objekt postoupit svitavské spořitelně. Ta ho brzy pronajala městu, které stavbu po několika letech odkoupilo. Od roku 1945 v Langrově vile sídlil městský národní výbor, později městský úřad, a je i sídlem současného starosty. Ze zahrady se stal park dr. Edvarda Beneše a byl vděčným cílem procházek veřejnosti. Od roku 1993 nese jméno Jana Palacha. Na přelomu tisíciletí prošel rozsáhlou revitalizací: byly rekonstruovány cesty, jezírko s mostem, byly přidány skulptury a další umělecká díla, prostor se našel pro dětské aktivity a byly vysázeny nové druhy zeleně. Park je i nyní místem pro vycházky a pořádání nejrůznějších akcí, je zároveň arboretem se sedmdesáti druhy stromů a keřů.

Náměstí Míru

Z parku Jana Palacha naše kroky povedou na náměstí. To patří svou délkou (půl kilometru) k nejdelším oboustranně loubeným náměstím. Že měšťanské domy v minulosti vznikaly spíše spontánně, potvrzuje ojedinělá dispozice náměstí. V úzké části stojí budova staré radnice, která coby úřadovna rady města začala sloužit v roce 1538 (do té doby se konšelé a rada scházeli v domech purkmistrů, kvůli rostoucí administrativě a snaze o nezávislost se však město rozhodlo zakoupit dům na náměstí). V roce 1781 se objektu nevyhnul ničivý požár, radnice se šest let opravovala a přibyla k ní radniční věž s hodinami. Jako radnice přestala sloužit ve třicátých letech minulého století.

Budigova vila

Od staré radnice se vydáme do dolní části náměstí, odkud je už vidět Budigova vila. V roce 1892 ji postavili jako rodinné sídlo pro starostu, podnikatele a mecenáše Johanna Budiga. Později nechal majitel přistavět ještě dvě křídla. Honosný objekt patřil rodině do roku 1945, kdy jim byl zabaven majetek. O dva roky později bylo ve vile otevřeno městské muzeum. Dnes jsou v celém objektu výstavní sály muzea a galerie. Před vilou na Budigově, později Smetanově náměstí, stála až do roku 1981 socha Mateřské lásky. Při výstavbě silničního průtahu městem byla přemístěna do Palachova parku.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/svitavsko-litomyslsko/9230-jake-stopy-zanechali-ve-svitavach-starostove