Výlety s dětmi

Horní Hrad s přilehlým arboretem a botanickou zahradou

Výlety s dětmi

Horní Hrad s přilehlým arboretem a botanickou zahradou

Horní Hrad s přilehlým arboretem a botanickou zahradou
  • Trasa výletu: okruh přes hrad a zámek Horní Hrad, prohlídka interiérů Horního Hradu a přilehlé botanické zahrady s arboretem
  • Celková délka trasy: 1,5 km
  • Terén: mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ano (kromě interiérů hradu a zámku a části botanické zahrady)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla (kromě interiérů hradu a zámku a části botanické zahrady)

Popis

Původem malý strážní hrad přestavěný v 19. století na zámek najdeme nedaleko Ostrova na úpatí Krušných hor. Vypíná se na čedičovém ostrohu nad řekou Ohří. Ve druhé polovině 20. století byl zámek ve velmi devastujícím stavu a poslední léta nový majitel intenzivně pracuje na jeho obnovení.

Parkoviště se nalézá pod hradem v části obce Krásný Les - Horní Hrad. Ke hlavní vstupní bráně vede asfaltová silnička. Po prohlídce lze pokračovat po zpevněné lesní cestě do údolí Hornohradského potoka a následně se napojit na modrou turistickou značku, která nás zavede zpět na parkoviště. Celý okruh je sjízdný pro kočárky.

Prohlídka

Horní Hrad (Hauenštejn) na první pohled zaujme kombinací nedobytného hradu a útulného zámku. Přístupné jsou zatím zrekonstruované místnosti a hradní věž poskytující pěkný pohled do malebného údolí Hornohradského potoka. Prohlídky jsou individuální bez průvodce. Na nádvoří je dětský koutek pro nejmenší a bufet s posezením. Při nepřízni počasí je možné se občerstvit v hradní hodovně. (Nejen) o letních prázdninách se na Horním Hradě konají noční prohlídky, různé programy či výstavy.

Botanická zahrada s arboretem a novogotická kaple

Nad Horním Hradem se v kopci nalézá arboretum a botanická zahrada se zdejšími endemity a u nás unikátními druhy. Mimořádná je sbírka více než 40 druhů javorů. Botanickou zahradu založil v roce 1971 Ing. Jaroslav Hejtík v místech tehdejší terasovité zámecké zahrady situované pod novogotickou kaplí z poloviny 19. století.

Díky strmému úseku a schodům lze s kočárkem projít pouze část zahrady.

Naučná stezka Okolím Horního Hradu

Okolím Horního Hradu vede naučná stezka s 8 zastávkami, které seznamují s historií hradu a okolí. Na trase jsou přichystány otázky pro celou rodinu. Stezka není sjízdná pro kočárky. 

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/krusne-hory/8661-zamek-horni-hrad-s-prilehlym-arboretem-a-botanickou-zahradou