Výlety s dětmi

Hrad Lipnice – první vysvěcení husitských kněží a Jaroslav Hašek coby průvodce

Výlety s dětmi

Hrad Lipnice – první vysvěcení husitských kněží a Jaroslav Hašek coby průvodce

Hrad Lipnice – první vysvěcení husitských kněží a Jaroslav Hašek coby průvodce
  • Trasa výletu: z náměstí v Lipnici nad Sázavou na hrad Lipnice
  • Celková délka trasy: 1 km
  • Terén: mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Obec Lipnici nad Sázavou najdeme 12 km západně od Havlíčkova Brodu v kraji Vysočina. Obci dominuje stejnojmenný státní hrad. Auto necháme na náměstí a odtud vyjdeme k hradu vzdálenému cca 300 metrů. Před vchodem na hrad jsou schody.

Hrad Lipnice nabízí jeden prohlídkový okruh. V místnosti u pokladny nás průvodce provede historií hradu a během prohlídky už se sami volně pohybujeme po areálu hradu, a tak máme dostatek času v klidu objevovat všechna zákoutí hradu a zdržet se tu libovolně dlouho. Jednotlivé části hradu jsou popsané na informačních tabulích.

Gotické sklepení Thurnovského paláce

Při obchůzce hradem zavítáme do sklepení Thurnovského paláce. Nalézá se zde původní rytířská hodovní síň, která byla později nahrazena zásobními sklepy a za třicetileté války vězením.

Obytné prostory Thurnovského paláce

Novinkou od roku 2020 je náznaková expozice v obytných prostorách Thurnovského paláce, která nám přiblíží podobu interiéru hradu ve 2. polovině 15. a v 1. polovině 16. století. Repliky středověkého nábytku naznačí funkční využívání jednotlivých místností a oživí černou kuchyni, síň se soukromou kaplí a ložnici. Na místech původních topenišť byly postaveny dvě repliky kachlových kamen. Součástí je i muzeum kachlů v prvním patře, které seznámí s vývojem, typologií a funkcí topenišť a představí různorodá topidla, která se využívala na středověkých hradech.

Věže Samson a Vrátnice

V prvním patře věží Samson a Vrátnice navštívíme původní obytné komnaty hradu. V podzemí věže Samson, které je přístupné ze sklepení, se nachází ve skále vytesaná třicet metrů hluboká cisterna na dešťovou vodu z 16. století. V přízemí věže Samson si pak prohlédneme dřevěný rumpál na vytahování okovu s vodou. V posledním patře věže Samson je vyhlídkový ochoz.

Kaple, ochoz kaple a Trčkovský palác

Nejcennější částí hradu je kaple ze 14. století, kde se v současnosti konají svatební obřady. Po ochozu kaple poskytujícímu pohled na barokní lipnickou zvonici a vrch Melechov se dostaneme do torza mohutného Trčkovského paláce.

Velká věž

V přízemí Velké věže je k vidění zbrojnice a na vyhlídkové terase se můžeme pokochat pohledy do okolí.

Mázhaus

Přízemí věže Vrátnice, což jsou prostory současné pokladny, se stalo v minulosti zázemím prvních turistů. Na počátku 20. století tu sedávala lipnická honorace spolu se spisovatelem Jaroslavem Haškem, který na tomto místě napsal některé svoje povídky.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/vysocina/7542-hrad-lipnice-prvni-vysveceni-husitskych-knezi-a-jaroslav-hasek-coby-pruvodce