Výlety s dětmi

Okruh Eliščiným údolím z Horní Malé Úpy přes Malou Úpu

Výlety s dětmi

Okruh Eliščiným údolím z Horní Malé Úpy přes Malou Úpu

Okruh Eliščiným údolím z Horní Malé Úpy přes Malou Úpu
  • Trasa výletu: okruh Eliščiným údolím z Horní Malé Úpy přes Malou Úpu
  • Celková délka trasy: 6 km
  • Terén: mírně až středně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní do terénu
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla

Popis

První půlka tohoto okružního výletu vede z převážné části terénem, druhá část po asfaltové cestě. Vydat se můžeme za sucha s kvalitním kočárkem do terénu. Mladší děti po cestě zaujme Pohádková stezka či dětské hřiště u restaurace poblíž kostela.

Pohádkovou naučnou stezkou z Horní Malé Úpy do Malé Úpy

Výchozím místem našeho výletu je Horní Malá Úpa. Auto necháme na parkovišti u informačního střediska. Vykročíme po asfaltové cestě (cyklotrasa K24). Hned v samém úvodu pod Boudou Malá Úpa jistě zpozorujeme pasoucí se dobytek. Jedná se o plemeno krávy Highland původem ze Skotska. Klesáme dolů do údolí. Při pohledu na roztroušené chalupy v úbočích a louky poseté pestrobarevnými květy si vychutnáváme tu pravou krkonošskou atmosféru. Sestoupáme k rozcestníku. Cyklotrasa K24 pokračuje doprava po pěšině tzv. Eliščiným údolím a kopíruje tok potoka Malá Úpa. Po 2 kilometrech od parkoviště dorazíme k prvnímu odpočívadlu s lavičkou. Prohlédneme si tu regulační přehradu. Děti potěší postavička vodníka a na tabuli napsaná pohádka od spisovatelky Marie Kubátové, která je součástí „Pohádkové stezky“ s celkovým počtem 10 pohádek. Kousek odtud se nalézá rozcestí. Šipka nám ukáže směr ke kostelu sv. Petra a Pavla. Vzdalujeme se od potoka Malá Úpa (cyklotrasa K24C), pozvolna stoupáme k zastávce s další pohádkou doplněnou herním prvkem. Nyní máme před sebou nejnáročnější úsek výletu, asi půl kilometru do prudšího kopce a navíc po kamenné cestě. Odměnou za námahu nám je posezení před restaurací u kostela. Na informačních tabulích se dočteme o tragické havárii německého letadla JU 52 na Obřím hřebenu v masivu Sněžky z únoru roku 1945, jehož nejzachovalejší ze tří motorů je zde vystaven.

Z Malé Úpy návrat do Horní Malé Úpy

Navážeme na bezbariérovou asfaltovou cestu (cyklotrasu K24). Zpočátku jdeme po rovině. Posléze vyšlápneme 500 metrů dlouhý kopec a už se nacházíme u dalšího stanoviště s pohádkou a herním prvkem. Po zbytek výletu následuje pohodová cesta na asfaltovém podkladu po rovině nebo z kopce. Příjemnou procházkou se navrátíme zpět do Horní Malé Úpy.

Výlet je možné si prodloužit okružní cestou kolem Kraví hory, jež se vypíná za kostelem sv. Petra a Pavla, kde jsou pro děti připraveny další pohádky.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/krkonose/754-okruh-z-horni-male-upy-eliscinym-udolim-do-male-upy