Výlety s dětmi

Zřícenina hradu a zámku Zvířetice u Mladé Boleslavi

Výlety s dětmi

Zřícenina hradu a zámku Zvířetice u Mladé Boleslavi

Zřícenina hradu a zámku Zvířetice u Mladé Boleslavi
  • Trasa výletu: výstup na zříceninu Zvířetice z obce Podhradí
  • Celková délka trasy: bez kočárku 1 km; s kočárkem 2,5 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní do terénu (upravená trasa)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla (upravená trasa)

Popis

Zřícenina hradu a zámku Zvířetice je vzdálena pár kilometrů od Mladé Boleslavi, směrem na Bakov nad Jizerou. Zaparkujeme v obci Podhradí na parkovišti přímo pod kopcem, na kterém se zřícenina vypíná.

Prohlídka zříceniny Zvířetice

V obci se nalézá Turistické informační centrum Zvířetice, kde si je možné dopředu domluvit komentovanou prohlídku zříceniny. S využitím prostředků moderní 3D grafiky uvidíme renesančně - barokní podobu zámku Zvířetice z roku 1683. Do budoucna se můžeme těšit i na připravovanou virtuální 3D vizi středověkého hradu, oba modely se pak stanou součástí filmové projekce.

TIC Zvířetice v Podhradí zajišťuje "Malý (základní) prohlídkový okruh", který zahrnuje návštěvu expozic budovy informačního centra, audiovizuální a 3D projekci. Prohlídku zříceniny absolvujeme sami bez průvodce.

"Velký prohlídkový okruh" obsahuje základní okruh + 3D prohlídku zříceniny s průvodcem. Tato prohlídka probíhá od července do srpna. Průvodci jsou k dispozici v út - ne, od 10 do 18 h. Pro děti je připravena interaktivní soutěž s překvapením. Prohlídku lze objednat i na období od května (skupiny mají 20% slevu).

Vstup na zříceninu Zvířetice bez průvodce není zpoplatněn a je možný po celý rok.

Kudy ke zřícenině Zvířetice?

Na zříceninu Zvířetice s kočárkem

Pro kočárky je lépe schůdná zpevněná lesní cesta později přecházející v asfalku. Od TIC a parkoviště v Podhradí se vypravíme vpravo, za železničním mostem se dáme rovně na neznačenou cestu. Je sice delší (1,2 km), ale zato vede do pozvolného kopce a poslouží nám k příjemné procházce. Až dorazíme na křižovatku cest, zabočíme doleva, cesta se po mírném klesání a překročení potoka opět zlehka zvedá. Asfaltová silnička vyúsťuje a také končí na horním parkovišti u zříceniny, na které lze dojet autem z obce Zvířetice.

Návštěva nedaleké Mladé Boleslavi

Prohlídky zřícenin Michalovice a Zvířetice je možné spojit s návštěvou Mladé Boleslavi. Pěkná je například procházka po Staroměstském náměstí, z kterého lze dojít k hradu, ve kterém sídlí muzeum Mladoboleslavska s muzeální hernou pro děti. Rodiny s dětmi mohou též zavítat do Městského paláce Templ. Pod Staroměstským náměstím vedle podzemních garáží zájemce o historii zaujme Podzemní labyrint, který představuje 50 metrů chodeb a sklepů vytesaných do pískovcové skály, které nedávno odhalili archeologové. Pro děti jsou tu přichystány herní prvky. Pro milovníky automobilů je v Mladé Boleslavi velkým lákadlem ŠKODA Muzeum.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/cesky-raj/6899-zricenina-hradu-a-zamku-zviretice-u-mlade-boleslavi