Výlety s dětmi

Výlet z Černé hory do Pece pod Sněžkou s využitím lanovky a autobusu

Výlety s dětmi

Výlet z Černé hory do Pece pod Sněžkou s využitím lanovky a autobusu

Výlet z Černé hory do Pece pod Sněžkou s využitím lanovky a autobusu
  • Trasa výletu: kabinkovou lanovkou z Janských Lázní na Černou horu, odbočka k rozhledně Panorama, poté pěšky kolem Sokolské boudy, Černé boudy, naučnou stezkou Černohorské rašeliniště, kolem Kolínské boudy a Pražské boudy do Pece pod Sněžkou, z Pece do Janských Lázní turistickým autobusem
  • Celková délka trasy: 9 km
  • Terén: rovinatý až kopcovitý (z kopce)
  • Vhodné pro kočárky: ano
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: místy odrážedla

Popis

Na tomto výletě se z Janských Lázní na horní stanici lanové dráhy na Černé hoře dopravíme osmimístnou kabinkou Doppelmayer, čímž si ušetříme sílu při překonávání téměř 570 metrů převýšení. Od rozhledny na Černé hoře se přes rozcestí Černá bouda, naučnou stezku Černohorské rašeliniště, sedlo pod Kolínskou boudou a kolem Pražské boudy dostaneme do Pece pod Sněžkou.

Lanovka Černohorský expres převáží kočárky zdarma, a proto lze výlet podniknout i s malými dětmi či miminkem. Na výlet jsou vhodné terénní kočárky, lépe s brzdou, kvůli místy prudším úsekům. Trasa výletu vede po zpevněných lesních a asfaltových cestách i povalovém chodníku.

Pro přepravu z Pece pod Sněžkou do Janských Lázní využijeme turistický autobus TourBus. V Janských Lázních má autobus zastávku na parkovišti pod dolní stanicí lanové dráhy „Černohorský expres“, asi 500 metrů západně od centra Janských Lázní. V Peci pod Sněžkou jsou zastávky Infocentrum Turista a autobusové nádraží, viz leto.skiresort.cz/sluzby/tourbus/.

Kabinkou na Černou horu a výhled z rozhledny Panorama

Po vystoupení z kabinkové lanovky na Černé hoře je naším prvním zastavením 100 metrů vzdálená rozhledna Panorama. Její vyhlídková plošina za příznivého počasí poskytuje kruhový výhled do širokého okolí.

Po horském hřebeni k Černé boudě

Poté pokračujeme na rozcestí Černá hora – Sokolská bouda. Od zchátralé Sokolské boudy jdeme po horském hřebeni vedeni žlutou turistickou značkou. Kolem Kábrtovy boudy a Kiosku U Staré lanovky dorazíme na rozcestí Černá bouda se stejnojmennou horskou chatou. Z těchto míst se otevírá krásný pohled na horu Sněžku, Obří a Modrý důl či Studniční horu. Nachází se tu restaurace, bistro venkovní posezení a dětské hřiště.

Černohorské rašeliniště

Od Černé boudy se držíme žlutého turistického značení, které nás doprovodí až na rozcestí Václavák. Zde značka odbočuje vpravo na naučnou stezku Černohorské rašeliniště, přístupná je po povalovém chodníku a zčásti vede přírodním terénem. S kočárkem lze projet pouze severozápadní část stezky po povalovém chodníku.

Horský hotel Kolínská bouda - venkovní posezení, dětské atrakce, zvířátka

Na rozcestí Václavák se napojíme na červenou turistickou značku, po které převážně klesáme na rozcestí Pod Kolínskou boudou a po následujících 400 metrech jsme u Horského hotelu Kolínská bouda. Zatím, co rodiče mohou posedět venku a vybírat z nabídky restaurace, děti se zabaví na hřišti anebo mohou pozorovat zvířátka, která tu chovají.

Kolem Pražské a Husovy boudy a sešup do Pece 

Po odpočinku u Kolínské boudy pokračujeme chvilku rovinatou trasou po červené a žluté turistické značce na rozcestí Lučiny - Pražská bouda, odkud po žluté začneme klesat. Procházíme mezi horskými chalupami, užíváme si panoramatické výhledy na krkonošské vrcholky a horské město Pec pod Sněžkou. U Husovy boudy je vyhlídkový informační panel. Od rozcestí Husova bouda po modré turistické značce postupně klesáme lyžařským areálem Pec pod Sněžkou do centra tohoto střediska.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/krkonose/6037-pesi-vylet-z-cerne-hory-do-pece-pod-snezkou-s-vyuzitim-lanovky-a-autobusu