Výlety s dětmi

Hrad Český Šternberk – dětské prohlídky a procházka v okolí

Výlety s dětmi

Hrad Český Šternberk – dětské prohlídky a procházka v okolí

Hrad Český Šternberk – dětské prohlídky a procházka v okolí
  • Trasa výletu: prohlídka hradu Český Šternberk, pěší okruh od hradu kolem obranné bašty "Hladomorna", Brtnického rybníka a soch v přírodě
  • Celková délka trasy: 800 m (z parkoviště ke hradu a zpět), 5 km (pěší okruh v okolí hradu)
  • Terén: mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní kočárky (od placeného parkoviště na nádvoří hradu + pěší okruh)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla (od placeného parkoviště na nádvoří hradu + pěší okruh)

Popis

Parkování

Zaparkovat můžeme na parkovišti pod hradem (zpoplatněno) nebo u řeky (zdarma). Od parkoviště u řeky je nutné jít po schodech, pro kočárky je vhodná trasa od placeného parkoviště pod hradem.

Prohlídka pro rodiny s dětmi

Na hradě Český Šternberk je jedna prohlídková trasa v délce 50 minut. Nalézá se ve 2. patře hradu a zahrnuje návštěvu 15 bohatě zařízených místností. Pro rodiny s dětmi je tato prohlídka uzpůsobena v doprovodu klíčnice. Okružní trasa nese název „Poznej rodové sídlo Sternbergů“. Děti se zábavnou formou v podobě úkolů a kladení otázek dozví základní informace o hradě, jeho obyvatelích a expozicích.

Procházka v okolí hradu

Při návštěvě hradu Český Šternberk si můžeme udělat krátkou okružní procházku v okolí, která se dá zvládnout i s terénním kočárkem. U vstupní brány do hradu se napojíme na červenou souběžnou s modrou turistickou značkou a trasou NS Rytíře Jana Kryštofa Šice. Pohodlná asfaltka po cca 200 metrech přechází v lesní cestu. Asi 100 metrů stoupáme po kamenité cestě, poté odbočíme doleva a vyjdeme k obranné předsunuté věži s břitem, která získala název Hladomorna. Vybudovaná byla na přelomu 15. a 16. století, ostrý břit sloužil ke srážení nepřátelských střel do stran. Tato obranná bašta nikdy nebyla spojená s hradem. Uvnitř si prohlédneme umístění střílen a zásobárnu potravin, vody a munice. Z horní plošiny je pěkný výhled do okolí.

Od Hladomorny pokračujeme dále lesem, cesta je již kvalitní zpevněná a vede po rovině. Můžeme si udělat zastávku u tabule naučné stezky a zkusit si vyluštit kvíz s tajenkou, který se zaměřuje na otázky z historie. Příjemnou procházkou dorazíme k vedlejší silnici u Brtnického rybníka, kde si prohlédneme sochu sv. Prokopa. Abychom se nemuseli vracet po stejné trase zpět, pojmeme procházku jako okruh a od sochy jdeme po neznačené polní cestě. Smíšeným stromořadím dorazíme k soše sv. Vendelína a zanedlouho se napojíme na lesní cestu u tabule naučné stezky, kolem které jsme šli v první části výletu.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/posazavi/5575-hrad-cesky-sternberk