Výlety s dětmi

Muzeum loutkařských kultur v Chrudimi

Výlety s dětmi

Muzeum loutkařských kultur v Chrudimi

Muzeum loutkařských kultur v Chrudimi
  • Druh zábavy: muzeum loutek tuzemských i zahraničních, výstavy, dvě herny, loutkové workshopy, představení, koncerty, programy pro školy
  • Doporučený věk dětí: 3+
  • Adresa: Břetislavova 74, Chrudim, Česká republika

Popis

Vydejte se za novými zážitky do Muzea loutkářských kultur v Chrudimi! Nejstarší a největší loutkářské muzeum v České republice je umístěno v nádherném renesančním Mydlářovském domě. Seznamte se s bohatou historií českého loutkářství, které je od roku 2016 součástí světového kulturního dědictví UNESCO, a poznejte i další podoby loutkového divadla v různých zemích světa. Muzeum založené v roce 1972 má ve své sbírce přes 11 tisíc loutek z více jak 80 zemí celého světa a mnoho desítek tisíc dalších loutkových artefaktů. Na loutky se tu nemusíte jen dívat, spoustu z nich můžete i sami vyzkoušet nebo si nějakou vlastní vyrobit. Navíc má muzeum otevřeno i v pondělí!

Vítejte v magickém světě loutek!

Vstupte do stálé expozice nazvané Magický svět loutek a nechte se vést historií českého loutkářství od tradičních marionet kočovných loutkářů přes varietní loutky a rodinná loutková divadly až k filmovým loutkám, které proslavily české tvůrce v zahraničí. Nechybí Spejbl a Hurvínek, tvorba Jiřího Trnky, loutky Josefa Váchala nebo kompletní výprava představení Enšpígl, jedné z nejdůležitějších inscenací moderního českého loutkového divadla. V zahraniční části expozice jsou pak k vidění magické stínové loutky z Indonésie, výběr loutek z Indie, Japonska, Číny nebo Barmy a také rarita, vietnamská vodní loutka.

V místnosti věnované mezinárodní loutkářské organizaci UNIMA můžete zhlédnout ukázky loutkového divadla z celého světa a ve dvou hernách i přímo v expozici si sami vyzkoušíte vedení mnoha druhů loutek. Snadno se může stát, že přitom přestanete vnímat čas a doslova se tu zapomenete. V muzeu můžete také navštívit v průběhu roku velké množství kulturních akcí, ať již jsou to loutková představení, koncerty nebo třeba oblíbené Duchůplné muzeum, kdy se historické sídlo muzea promění na jeden večer v dům plný strašidel a přízraků. Muzeum nabízí také velké množství kreativních i vzdělávacích programů pro školy a další skupiny.

 

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/muzea-vystavy-atrakce/vychodni-cechy/505-muzeum-loutkarskych-kultur-chrudim