Výlety s dětmi

Potštejn a jeho krásy

Výlety s dětmi

Potštejn a jeho krásy

Potštejn a jeho krásy
  • Trasa výletu: výstup na zříceninu hradu Potštejn ze stejnojmenné obce
  • Celková délka trasy: 2 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní do terénu (na nádvoří, kromě prohlídky hradu)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Výstup na zříceninu hradu Potštejn

Potštejn je obec, která se nalézá v podhůří Orlických hor v údolí Divoké Orlice a svou malebností přiláká nejednoho návštěvníka. Kromě procházek okolní krajinou určitě upoutá nad obcí vyjímající se zřícenina hradu Potštejn. U hlavní silnice na okraji obce (blíže Sopotnici) objevíme ukazatel. Odtud k hradu vystoupáme asi 1 km po modré turistické značce. Po cestě si můžeme všimnout kapličkové křížové cesty a popisků, kde kdysi stály vstupní brány hradu. Před vstupem do hradu se z vyhlídky pokocháme pohledy do kraje, u ní uvidíme studnu (nyní hlubokou 20 metrů, původně 44 metrů).

Prohlídka zříceniny hradu Potštejn

Dojdeme ke čtvrté (první dochovalé) vstupní bráně, kde je umístěna expozice historie hradu. Jsou zde vystaveny fotografie hradu od 30. – 40. let minulého století. Prohlédneme si postupné úpravy na hradě až po jeho současnou podobu. Expozici také zahrnují staré pohlednice, pozůstatky keramiky nebo železné dveře z 16. století.

Za bránou je nádvoří hradu. Pokud chceme pokračovat v prohlídce, musíme si zde zakoupit lístek, dále už je možno jít pouze s průvodcem. Ten nás po dobu cca 45 minut zavede do jednotlivých částí hradu, do bývalé konírny, kaple sv. Jana Nepomuckého (r. 1766) a kostela. U kaple sv. Jana Nepomuckého spatříme poslední zastavení křížové cesty „Boží hrob“ (r. 1754) a pamětní desku Jiráskova literárního díla „Poklad“. V areálu hradu žijí kozy kamerunské. Jen pozor na kozla, ten si svoje kozy, jak jsme byli upozorněni, patřičně hlídá :-). Ten, kdo se k jeho „oblíbené“ koze přiblíží, by mohl "být odměněn“ trknutím. Za pěkného počasí od hradu vyhlížíme na Krkonoše se Sněžkou a Orlické hory.

Zajímavostí při výletu na zříceninu hradu Potštejn je také skleněný úl, ve kterém zhlédneme každodenní život medonosných včel.

Další výletní cíle v okolí zříceniny hradu Potštejn - zámek, zámecký park, letní tábořiště Vochtánka

Centrum obce Potštejn tvoří kostel sv. Vavřince (r. 1815 - 1821) a zámek Potštejn (r. 1749). Na zámku je možné si vybrat z následujících prohlídek – klasická prohlídka, hraná prohlídka, Bubákov, Pohádkov a noční prohlídky - viz Prohlídky pro děti na zámku Potštejn. Zámecký park nám poslouží k relaxaci. Vynikající sladkosti můžeme ochutnat v zámecké cukrárně

Přírodní krásy lze sledovat při příjemné procházce údolím Divoké Orlice k letnímu tábořišti Vochtánka, na kterou se můžeme vydat i s kočárkem nebo s dětmi na odrážedlech

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/orlicke-hory/402-potstejn-a-jeho-krasy