Výlety s dětmi

Starý zámek v Jevišovicích

Výlety s dětmi

Starý zámek v Jevišovicích

Starý zámek v Jevišovicích
  • Druh zábavy: expozice hradní kuchyně, expozice věnovaná jihomoravské a dolnorakouské kuchyni v období od 19. století do současnosti, repliky skalních maleb a rytin ve sklepních prostorách
  • Doporučený věk dětí: 5+
  • Adresa: Starý zámek 1, Jevišovice, Česká republika

Popis

Ve Starém zámku v Jevišovicích je možné navštívit tyto stálé expozice:

Hradní kuchyně

V jihovýchodní části zámku se nachází jevišovická kuchyně z mladšího renesančního období stavebního vývoje zámku vybavená kuchyňským nádobím, rošty a rožni.

Sousedé na talíři

Výstava se zaměřuje na představení kulinárního fenoménu jihomoravské a dolnorakouské kuchyně. Projekt se snaží novou rovinou prezentace přispět k vzájemnému poznávání obyvatelstva po obou stranách hranice.

Cílem je ukázat jak odlišnosti, tak i společné v oblasti tradiční lidové stejně jako městské kuchyně. Téma je zachyceno v časovém průřezu od druhé poloviny 19. století až po současnost. Škála témat je široká – od základního nasycení po hojnost, od primitivní přípravy pokrmů po kulinářské umění nejvyšší kvality.

Umění skalních maleb

Výstava čerpá z velké kolekce Ústavu Anthropos Moravského zemského muzea, která vznikla v průběhu posledních čtyř desetiletí 20. století jako výsledek studijních expedic prof. dr. Jana Jelínka, DrSc. Prezentuje repliky celkem 30 skalních maleb a rytin a je zpřístupněna v sklepních prostorách Starého zámku v Jevišovicích.

Město Jevišovice a historie Starého zámku

Město Jevišovice leží v klidové rekreační oblasti na jižním okraji moravské části Českomoravské vrchoviny, 16 km severozápadně od Znojma. Zajímavé jsou historické jádro města s budovami z 18. a 19. století, řada soch, převážně z 18. století a farní kostel sv. Josefa z roku 1830. Nedaleko Jevišovic se nachází přehrada, vystavěná v letech 1894–1897 jako zábrana proti povodním, která patří k nejstarším ve střední Evropě.

První zmínka o městě Jevišovice pochází z roku 1289, kdy se připomíná jako majitel Jevišovic Boček z Kunštátu. Tomuto rodu pak patřily po více než tři století. Dominantu obce tvoří bývalé panské sídlo, zvané Starý zámek, rozložené na dlouhém, skalnatém ostrohu na pravém břehu Jevišovky, které ovšem vstupuje do historie až koncem poloviny 15. století. Tehdy nahradilo původní hrad, zbudovaný pravděpodobně v 80. letech 13. století již zmíněným Bočkem na protilehlé straně řeky. Z dřívějšího hradu se dochovaly jen nepatrné zbytky zdí. Nový hrad, vystavěný na místě dnešního Starého zámku, se stal organickým prvkem středověkého města a jeho opevnění. Po několika stavebních úpravách došlo v roce 1686 k definitivní přestavbě. Tato podoba Starého zámku zůstala v podstatě zachována až do současnosti. Od přelomu 19. a 20. století panstvo Starý zámek přestalo obývat a vyměnilo jej za Nový zámek, kde dnes sídlí domov důchodců. V následujících letech Starý zámek sloužil výhradně hospodářským účelům. Od roku 1916 vlastnil jevišovický velkostatek Vilém rytíř Offenheim z Pontexina, jehož potomci jej roku 1939 prodali hraběti Larisch-Mönichovi. Tomu byl v roce 1945 na základě dekretu prezidenta Beneše konfiskován a začalo ho spravovat město. Po dvě desetiletí procházel rozsáhlou rekonstrukcí a náročné adaptace dokončilo v roce 1980 až Moravské zemské muzeum, současný správce objektu. V interiérech zámku uložilo některé své archeologické, etnografické, historické, literární a hudební sbírky, z nichž část je nyní přístupna veřejnosti.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/muzea-vystavy-atrakce/jizni-morava/2166-stary-zamek-v-jevisovicich