Výlety s dětmi

Vodní hrad Budyně nad Ohří – Jandovo městské muzeum a alchymistická laboratoř

Výlety s dětmi

Vodní hrad Budyně nad Ohří – Jandovo městské muzeum a alchymistická laboratoř

Vodní hrad Budyně nad Ohří – Jandovo městské muzeum a alchymistická laboratoř
  • Druh zábavy: prohlídka hradu, muzeum, alchymistická laboratoř, krátkodobé výstavy
  • Doporučený věk dětí: 6+
  • Adresa: Mírové náměstí 1, Budyně nad Ohří, Česká republika

Popis

V Budyni nad Ohří je možné celoročně navštívit přízemí hradu, kde sídlí Jandovo městské muzeum s historickými exponáty. Podíváme se tu též do alchymistické laboratoře, která se v 16. století na hradě skutečně nacházela. V turistické sezóně je prohlídka rozšířena o hradní prostory prvního a druhého patra, případně o krátkodobé výstavy.

Vodní hrad Budyně nad Ohří - historie

Na místě současného hradu v Budyni nad Ohří vznikl ve 13. století dvůr či tvrz. V 15. století, kdy panství vlastnili Zajícové, zde byl zbudován pozdně gotický hrad s hradbami a vodním příkopem. V 16. století byl přestavěn na zámek.

Původně čtyřkřídlá stavba obklopující nádvoří se do dnešních dní nedochovala. Dvě křídla utrpěla značné škody výbuchem prachovny a v roce 1823 byla spolu s věží zbořena. Zbývající část hradu byla v letech 1902 – 09 upravena v duchu romantické novogotiky. Poslední majitelé hradního sídla – rodina Hebersteinů ve 20. letech 20. století zřídila v objektu Jandovo muzeum. V roce 1946 byl hrad zestátněn. Od roku 1975 se tu prováděly záchranné práce. Od roku 1994 hrad Budyně nad Ohří náleží městu. Ke znovu zpřístupnění Jandova muzea došlo v roce 1997.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/muzea-vystavy-atrakce/severni-cechy/2144-vodni-hrad-budyne-nad-ohri-jandovo-mestske-muzeum-a-alchymisticka-laborator