Výlety s dětmi

Údolím Kamenice s odbočkou na zříceninu hradu Návarov

Výlety s dětmi

Údolím Kamenice s odbočkou na zříceninu hradu Návarov

Údolím Kamenice s odbočkou na zříceninu hradu Návarov
  • Trasa výletu: z Plavů údolím řeky Kamenice do Bohuňovska, s odbočkou na zříceninu hradu Návarov, návrat vlakem
  • Celková délka trasy: 9 km (návrat vlakem)
  • Terén: mírně kopcovitý, odbočka na zříceninu strmá
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Jednosměrný výlet s využitím vlakového spoje

Jednosměrný výlet údolím Kamenice je vedený v úseku mezi Plavy a Bohuňovskem. Při tom lze využít přesun vlakem. Je na každém, zda se nejdříve přepraví vlakem z Plavů do Bohuňovska a poté zahájí zpáteční cestu pěšky, či zvolí návrat vlakem až po absolvování pěší trasy (z Plavů do Bohuňovska). V Bohuňovsku jsou omezené možnosti parkování, proto doporučujeme ponechat auto v Plavech.

Zahájení pochodu po historické Palackého stezky

Na tomto výletě se vydáme významnou historickou Palackého stezkou, která prochází divokým údolím řeky Kamenice. V Plavech se poblíž železniční zastávky, za železničním přejezdem (u rozcestí Plavy) nalézá parkoviště, zde je možné nechat automobil. Napojíme se tu na žlutou turistickou značku z našeho pohledu podél levé krajnice kolejí. Po ní se přiblížíme k říčce Kamenici. Na druhém břehu za mostem (na rozcestí Haratice) odbočíme doprava na modrou turistickou značku. Po ní obcí vystoupáme do lesa. 

Odbočka na zříceninu hradu Návarov

Trasa členitým a svažitým terénem nás zavede na soutok řeky Kamenice s potokem Zlatník. Odtud míří vzhůru po zelené značce odbočka ke zřícenině z 1. poloviny 14. století - Návarov. Hrad byl obležen a dobyt roku 1469 královským vojskem a roku 1643 Švédy. Poté byl v roce 1644 nařízením císaře zbořen. Dochovaly se zbytky budov a hradeb, valy a příkopy.

Pozůstatky starého mostu a kovové schodiště nad řekou

Po návratu na modrou turistickou značku pokračujeme údolím Kamenice k silničnímu mostu u penzionu Rusalka, kde je možné se občerstvit. K vidění tu jsou ruiny kamenného mostu z roku 1766. Tady začíná další úsek Palackého stezky s červeným turistickým značením. Mineme pramen Karla I., který získal název po posledním českém králi. Je tu lavička a cedule s informacemi o tomto panovníkovi. Krátce poté se za pomoci kovového schodiště a můstků zasazených do svažitého skalnatého terénu dostaneme vysoko nad řeku Kamenici. Necelý kilometr za nepropustným jezem zlehka vystoupáme na kopec a následně klesáme do obce Bohuňovsko, odkud se vlakem vrátíme zpět na výchozí místo v Plavech.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/krkonose/19858-udolim-kamenice-pres-zriceninu-hradu-navarov