Výlety s dětmi

Cyklistický okruh z Havraníků přes Hnanice a Šatov

Výlety s dětmi

Cyklistický okruh z Havraníků přes Hnanice a Šatov

Cyklistický okruh z Havraníků přes Hnanice a Šatov
  • Trasa výletu: okruh z Havraníků přes Hnanice a Šatov
  • Celková délka cyklotrasy: 12 km
  • Terén: rovinatý až mírně kopcovitý
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano

Popis

Tento cyklistický okruh vede většinou po asfaltových cestách podél znojemských vinic. Na projížďku s mladšími dětmi nebo cyklovozíkem je výlet ideální.

Z Havraníků do Hnanic

Výlet zahájíme v obci Havraníky, zaparkujeme v centru obce u kostela. Vyšlápneme mírný kopec a za obcí se na rozc. Havraníky napojíme na modrou cyklotrasu vedoucí ze Znojma. Na ní se dáme doleva, cesta prochází částečně lesem přes Havranické vřesoviště, tento úsek je hůře sjízdný, dokud se nedostaneme na křižovatku cyklistických tras - rozcestí Pod Hönigovou chatou. Tam odbočíme vlevo na souběžné asfaltové cyklotrasy Vinařským krajem a Trasa šesti měst. Na další křižovatce se dáme vpravo (červená cyklotrasa 48) a po 500 metrech u parkoviště a stánku s občerstvením vlevo (žlutá turistická značka). Sjedeme z kopce do obce Hnanice. U Hnanického rybníka žlutá turistická značka zabočuje doprava a zčásti obchází rybník. Za rybníkem žlutá značka zahýbá doprava, my pokračujeme doleva po asfaltce (cyklotrasa Znojemská) k hlavní silnici poblíž náměstí sv. Wolfganga. U kostela na náměstí v centru Hnanic najdeme restaurace, kde se můžeme občerstvit.

Z Hnanic do Šatova

Na hlavní silnici v Hnanicích se dáme doprava. Na konci obce po levé straně objevíme dětské hřiště. Odtud po 200 metrech nás vinařské cyklistické značení zavede doleva a to už se nacházíme mezi vinicemi a poli na cestě do Šatova. Na první cyklistické křižovatce zabočíme doleva na cyklotrasu EV13 a po levé straně uvidíme pěchotní srub Zahrada. Naproti opevnění se nalézá bufet s venkovní posezením. Po stejném cyklistickém značení projedeme Šatovem, ve kterém je možné navštívit unikátní vinný Malovaný sklep. Do Havraníků se vrátíme po silnici.

V okolí Havraníků a Šatova je mnoho dalších cyklotras, takže si můžeme výlet prodloužit dle potřeby.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/cyklostezky-cyklotrasy-cyklovozik/jizni-morava/169-cyklisticky-okruh-z-havraniku-pres-hnanice-a-satov