Výlety s dětmi

Hrad Chojnik v polských Krkonoších

Výlety s dětmi

Hrad Chojnik v polských Krkonoších

Hrad Chojnik v polských Krkonoších
  • Trasa výletu: okruh ze Sobieszówa na hrad Chojnik
  • Celková délka trasy: 4 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Hrad Chojnik se nachází u městečka Sobieszówa, jež je součástí nedaleké Jelení Hory (Jelenie Góry) v Dolnoslezském vojvodství v jihozápadním Polsku, na území nejsevernějšího výběžku polské části Krkonošského národního parku - Karkonoského Parku Narodowého. Hrad je vzdálen asi 20 kilometrů od Harrachova a 30 kilometrů od Malé Úpy. 

Tento historický skvost vybudoval svídnicko-javorský kníže Bolek II. Poté ho vlastnil významný slezský rod Schaffgotschů. Po zásahu bleskem v roce 1675 vyhořel a již nebyl obnoven. Hrad je přístupný v otevírací době a vstup je zpoplatněn. Při volné prohlídce můžeme vidět pozůstatky paláce s hradní kaplí, sklepení, cisternu na vodu a obranné opevnění. Mohutná okrouhlá věž dnes slouží jako rozhledna.

Na hrad vede několik různě značených přístupových cest. Turisticky zajímavější, i když fyzicky náročnější, je okružní trasa – po červené a později zelené značce, ke konci výstupu po žluté souběžné s černou a zpět z hradu dolů po černé značce. Cesta prochází členitým skalnatým terénem s pozoruhodnými skalními útvary a obřími balvany.

Možnosti v okolí při cestě na Chojnik

V případě příjezdu od bývalého hraničního přechodu Jakuszyce/Harrachov budeme 6 km odtud projíždět rekreačním, sportovním a turistickým střediskem Szklarska Poręba (česky Sklářská Poruba).

Kromě jiného tu stojí za to procházka k vodopádu Kamieńczyk (výška 27 m) - asi 3 kilometry tam a zpět, v závěru soutěska po můstcích, placené parkoviště u hlavní silnice (E65) z Jakuszyc na okraji Szklarské Poręby.

Kratší procházku s malými dětmi je možné podniknout z dalšího parkoviště u hlavní silnice na druhém (východním) konci města, kde se nalézají stánky se suvenýry. Bezbariérová cesta vede podél říčky Szklarska k vodopádu Szklarsky (13,3 m), vstup je zpoplatněn - tam i zpět 1 kilometr.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/polsko/15722-hrad-chojnik-v-polskych-krkonosich