Výlety s dětmi

Karlštejn – okružní trasa přes vyhlídku a prohlídka hradu

Výlety s dětmi

Karlštejn – okružní trasa přes vyhlídku a prohlídka hradu

Karlštejn – okružní trasa přes vyhlídku a prohlídka hradu
  • Trasa výletu: pěší okruh z obce Karlštejn přes vyhlídku pod Plešivcem, případně prohlídková trasa hradu Karlštejn
  • Celková délka trasy: 5 km (z vlakového nádraží), 3,5 km (z centrálního parkoviště)
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: zčásti odrážedla

Popis

Nejznámější český hrad založený českým králem a římským císařem Karlem IV. se nazývá Karlštejn. Vypíná se na vápencovém ostrohu nad levým břehem řeky Berounky ve stejnojmenné obci uprostřed CHKO Český kras.

Doprava

K hradu Karlštejn se můžeme dopravit autem (placené parkoviště je 1 kilometr pod hradem), anebo příměstským vlakem „Elephant“ z Prahy Hlavního nádraží do stanice Karlštejn (vzdálené od hradu 1,5 kilometru).

Na hrad Karlštejn přes vyhlídku pod vrcholem Plešivec

Pro zpestření výletu jsme zvolili okružní cestu přes vyhlídku pod vrcholem Plešivec. Nepůjdeme po přímé cestě vzhůru k hradu jako většina turistů, ale vyrazíme po silnici podél řeky Berounky (směr Dobřichovice).

Na konci obce (250 metrů východně od centrálního parkoviště) zabočíme doleva a stoupáme po asfaltce mezi domy. Na křižovatce v lese zahneme doleva na žluté turistické značení a po lesní cestě dorazíme na louku s vyhlídkou, odkud se nám otevírá krásný pohled na hrad Karlštejn. Pak už jen sejdeme stále vedeni žlutou turistickou značkou na hlavní přístupovou silničku k hradu (rozcestí Karlštejn - pod hradem).

Po návštěvě hradního areálu a případném absolvování prohlídkové trasy se k autu či na vlakové nádraží vracíme po hlavní přístupové silnici (žlutá turistická značka) obklopené řadou obchůdků se suvenýry a restauracemi. Cestou je možné se podívat do Domu hodin Karlštejn nebo do Muzea betlémů Karlštejn.

Popis hradu Karlštejn

Karlštejn se skládá z předhradí, purkrabství se Studniční věží, obytné části s Císařským palácem a Mariánskou věží a Velké věže.

Purkrabství v současnosti slouží správě hradu, slavnostním a reprezentačním účelům. Ve Studniční věži se nalézá obchod se suvenýry a 81 metrů hluboká hradní studna. V Císařském paláci se nacházejí místnosti panovníkova dvora, ložnice Karla IV. a reprezentační prostory. V Mariánské věži jsou kostel Panny Marie s nástěnnými malbami a k němu přilehlá kaple sv. Kateřiny a také karlštejnská pokladnice a klenotnice. Nejcennější částí hradu je kaple sv. Kříže ve Velké věži uvnitř vyzdobená drahými kameny a zlacením. Na stěnách jsou umístěny obrazy od Mistra Theodorika. Jedná se o největší soubor středověkých maleb z jedné dílny na světě. V kapli sv. Kříže Karel IV. uložil a nechal střežit říšské korunovační klenoty a svaté relikvie.

Prohlídkové trasy s dětmi

Karlštejn je otevřený celoročně. S dětmi je vhodné navštívit méně časově náročnou komentovanou trasu procházející císařskou rezidecí Karla IV., při níž zavítáme do Císařského paláce s obytnými prostory pro panovníka i jeho dvorstvo a podíváme se také do reprezentačních místností. V Mariánské věži si prohlédneme kopii Svatováclavské koruny a jiné pozoruhodnosti. Touto trasou se provází i v období mimo hlavní turistickou sezónu, kdy nejsou veřejnosti přístupné všechny prostory hradu.

Dále lze s dětmi absolvovat návštěvu Velké věže s bývalou zbrojnicí a strážnicí a vyhlídkou z nejvyššího bodu hradu. 

Samostatnou prohlídku volně přístupného areálu je možné projít s mobilním audioprůvodcem staženým v aplikaci Tour stories.

 

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/okoli-prahy/1512-karlstejn-okruzni-trasa-pres-vyhlidku-a-prohlidky-na-hrade