Výlety s dětmi

Po naučné stezce Chorušická zákoutí

Výlety s dětmi

Po naučné stezce Chorušická zákoutí

Po naučné stezce Chorušická zákoutí
  • Trasa výletu: okruh z Chorušic po naučné stezce Chorušická zákoutí a přes obec Zahájí
  • Celková délka trasy: 8 km
  • Terén: rovinatý, zčásti kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla, zčásti nutné přenášet

Popis

Na jihovýchodním okraji Kokořínska nedaleko Mšena byla otevřena v říjnu roku 2021 nová asi čtyřkilometrová naučná stezka Chorušická zákoutí. Stezka obsahuje deset zastavení se zpestřujícími prvky pro děti a začíná v obci Chorušice.

Na trase se například podíváme k místním kalům, což jsou nádrže napájené dešťovou vodou, které se kromě zásoby vody staly domovem pro řadu obojživelníků, s nimiž se seznámíme prostřednictvím interaktivního prvku. V lesíku Nedvídku se budeme učit poznávat ptačí budky či listy stromů.

Stezka vede i kolem dříve hojně využívané studánky a my se dozvíme, proč je nyní vyschlá. Projdeme se lesnatými doly s pískovcovými útvary a na obrázku můžeme porovnávat podobu dolu dnes a v minulosti.

Na konci stezky (u rozcestí Pod Zahájím) lze vystoupat do strmého svahu, kde se nalézá vyhloubená jeskyně, místo úkrytu partyzánů za druhé světové války.

Pokračování v rámci okruhu

Abychom se nemuseli vracet do Chorušic po stejné trase, je možné pokračovat po modré turistické značce přes obec Zahájí a následně po vedlejší silnici zpět do Chorušic.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/kokorinsko/15050-po-naucne-stezce-chorusicka-zakouti