Výlety s dětmi

Okolím Prysku přes Střední vrch

Výlety s dětmi

Okolím Prysku přes Střední vrch

Okolím Prysku přes Střední vrch
  • Trasa výletu: okruh z Horního Prysku přes Dolní Prysk a Střední vrch
  • Celková délka trasy: 10 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Tato okružní trasa v Lužických horách nabízí procházku malebnou obcí Prysk, výhledy z okolních svahů a skalních vyhlídek, obzvláště pak úchvatné kruhové výhledy ze Středního vrchu.

Auto necháme na parkovišti v Horním Prysku, poblíž rozcestí Horní Prysk. Naše putování odstartujeme po modré turistické značce. Po prvotním zdolání vrchu Lipka a poté Písecké vyhlídky pokračujeme kolem hřbitova do Dolního Prysku. Tady nás modrá značka na čas opustí. My jdeme vlevo po zelené turistické značce.

Zavede nás ke skalní Olivetské kapli na začátku křížové cesty na úpatí hory Stráž v Kamenickém Šenově. Nalézá se tu též pramen Svatého kříže a odpočinkový altán. Po křížové cestě, jež je zakončena vytesanou kaplí Boží hrob, nás doprovodí naučná stezka Okolí křížové cesty. Po jejím značení a zelené TZ pokračujeme na skalní vyhlídku tak, že obejdeme skalní věž s vytesanou kaplí zprava. Po úbočí vrchu Stráž sestoupíme zprvu po značkách NS a poté místním červeném značení do obce Dolní Prysk.

Na silnici se dáme vlevo po místní červené a modré turistické značce. Následně ze silnice uhneme doprava a tentokrát stoupáme do svahu protějšího. Po stejných značkách kolem nepřístupné Riedlovy jeskyně vyšlápneme na rozcestí Nad Riedlovou jeskyní. Zabočíme doprava a asi po 1,4 kilometru, v místech, kde se značky rozdělují a modrá zahýbá doprava, se po ní vypravíme vzhůru na Střední vrch (594 m) s krásným kruhovým výhledem.

Po rozhledu z vrcholu a sestoupání dolů jdeme dále po modré kolem přístřešku Střední vrch. Zanedlouho se k nám zase přidá místní červená značka. Od rozcestí U rybníčku se cestou vpravo dostaneme do Horního Prysku. Za autobusovou zastávkou a Pryským potokem dorazíme k Meixnerově stezce. Na ní si lze udělat krátkou odbočku z naší trasy ke Sloní jeskyni. Po části trasy Meixnerovy stezky (v opačném směru, než je Sloní jeskyně) se vrátíme na výchozí bod výletu.

Zajímavosti na trase                                                                                       

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/luzicke-hory/15031-okolim-prysku-pres-stredni-vrch