Výlety s dětmi

Naučná stezka Okolo Zelené hory ve Žďáře nad Sázavou

Výlety s dětmi

Naučná stezka Okolo Zelené hory ve Žďáře nad Sázavou

Naučná stezka Okolo Zelené hory ve Žďáře nad Sázavou
  • Trasa výletu: dva okruhy naučnou stezkou Okolo Zelené hory ve Žďáře nad Sázavou
  • Celková délka trasy: první okruh 2,1 km; druhý okruh 2,6 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: ano
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano

Popis

Díky dotaci z ROP Jihovýchod na nás čekají dva vybudované naučně-vyhlídkové okruhy kolem Zelené hory ve Žďáře nad Sázavou. Výchozí bod obou okruhů je u parkoviště před zámkem Žďár nad Sázavou.

1. vycházkový okruh

První vycházkový okruh v délce 2,1 km je situován do okolí Bránského rybníka a provede nás kolem dvou nepříliš známých staveb od význačného architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla – Hospodářského dvoru Lyra a Dolního hřbitova. Projdeme přes vzácný barokní most se sochami světců, jehož výzdoba byla inspirována Karlovým mostem v Praze. Okruh lze projít s kočárkem nebo projet na kole.

2. vycházkový okruh

Druhý okruh v délce 2,6 km nás zavede do míst s nejvyšší ochranou přírody a krajiny. Představí nám okolí rybníku Konvent, z vyhlídkových mol můžeme obdivovat zámek a poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře zapsaný na Seznam UNESCO. Po celé stezce je umístěno 10 informačních tabulí, které nás seznámí s bohatou historií, faunou a florou této lokality. Stezka je bezbariérová, tudíž bezproblémová na procházku s kočárkem, cyklistům je vjezd zakázán. Vybavena je třemi zastřešenými odpočívadly a dvěma vyhlídkovými moly.

Zdroj: Newsletter ROP Jihovýchod a vylety-zabava.cz

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/vysocina/1475-naucna-stezka-kolem-zelene-hory-ve-zdare-nad-sazavou