Výlety s dětmi

Zámek Jánský Vrch - dětské prohlídky, programy a pohádkový park

Výlety s dětmi

Zámek Jánský Vrch - dětské prohlídky, programy a pohádkový park

Zámek Jánský Vrch - dětské prohlídky, programy a pohádkový park
  • Trasa výletu: procházka z centra Javorníku na zámek Jánský Vrch, prohlídka zámku
  • Celková délka trasy: 1 km (k zámku a zpět)
  • Terén: mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ano (zámeckým parkem k zámku)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano (zámeckým parkem k zámku)

Popis

Národní kulturní památka zámek Jánský Vrch se nachází v nejsevernějším výběžku Olomouckého kraje při hranicích s Polskem. Vypíná se na skalnatém kopci nad Javorníkem a tvoří přirozenou dominantu městu i celé rovině v okolí polských měst Paczkowa, Otmuchowa a Nisy. Na zámek Jánský Vrch a do zámeckého parku se lze dostat i s kočárkem, cesta je vyznačena na rozcestníku pod zámkem.

Pro děti

Kromě základních okruhů zámek nabízí v letním období speciální dětský okruh pro rodiny s dětmi od 4 do 8 let. Zámkem provází průvodce v kostýmu a formou vhodnou pro děti seznámí nejmenší návštěvníky s historií a exponáty zámku. Děti během prohlídky plní různé úkoly a na závěr je čeká malá odměna. Malým princeznám a princům tady zapůjčí na prohlídku krásné kostýmy.

V zámeckém parku byla pro rodiny s dětmi umístěna pohádková stezka. Při procházce na malé návštěvníky čeká 12 zastavení s výjevy z pohádek. Děti poznávají, o kterou pohádku se jedná. Přichystány jsou i malé nápovědy a plnění zábavných úkolů. Vstup je zdarma, ale je nutné si v pokladně zámku vyzvednout mapu a vak s pomůckami, které na trasu potřebujete (oproti vratné záloze). 

Na zámku Jánský Vrch se také konají ve vybraných dnech různé kulturní akce se zajímavým programem pro děti (Velikonoce a Vánoce na zámku, divadelní představení, výstavy, koncerty aj.) 

Letní kino nabízí filmová představení a zámek nezapomíná ani na prohlídky v zimě s adventní a vánoční tématikou.

 Foto: Archiv NPÚ, ÚPS v Kroměříži

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/rychlebske-hory/1440-zamek-jansky-vrch-javornik