Výlety s dětmi

Na Klostermannovu rozhlednu na vrchu Javorník

Výlety s dětmi

Na Klostermannovu rozhlednu na vrchu Javorník

Na Klostermannovu rozhlednu na vrchu Javorník
  • Trasa výletu: z obce Javorník ke Klostermannově rozhledně na vrchu Javorník
  • Celková délka trasy: 2 km; trasa pro kočárky 3 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ano (upravená trasa po asfaltové cestě)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano (upravená trasa po asfaltové cestě)

Popis

Příjezd, parkování

Ke Klostermannově rozhledně na vrchu Javorník se vydáme z obce Javorník. Zaparkujeme v hlavní ulici u hotelu Krásná Vyhlídka.

Popis výletu

Prvních 200 metrů stoupáme po asfaltové cestě pod vedením modré turistické značky souběžně se žlutou turistickou značkou. Dorazíme na rozcestí, kde se asfaltová cesta stáčí doprava a odtud již není turisticky značena. Žlutá a modrá turistická značka zde odbočují doleva. Jdeme po turistických značkách nejprve po louce, posléze okrajem lesa až ke kapličce sv. Antonína Paduánského. Odtud se nám z nadmořské výšky 1009 m naskýtá krásný výhled na obec Javorník, Stašsko, Vacovsko, Vimpersko a převážnou část jižních Čech. U kapličky sv. Antonína Paduánského se nalézá pramen se studánkou a Desatero Božích přikázání vyřezaných panem Karlem Tittlem z Velhartic. Z tohoto místa následujeme vzhůru vyšlápnutou pěšinou podél lesa přes lyžařskou sjezdovku nadále po stejných značkách. Brzy vstoupíme do lesa a téměř okamžitě značky navážou na asfaltovou cestu, která nás zavede až ke Klostermannově rozhledně na vrchu Javorník (1066 m).

Trasa pro kočárky

Rodiny s kočárkem jdou z obce Javorník po asfaltové cestě až ke Klostermannově rozhledně. Výstup s kočárkem je středně náročný, překonává asi 100 výškových metrů. Přikládáme samostatnou mapu pro kočárky.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/sumava/1384-na-klostermannovu-rozhlednu-na-vrchu-javornik