Výlety s dětmi

Zřícenina hradu Boskovice

Výlety s dětmi

Zřícenina hradu Boskovice

Zřícenina hradu Boskovice
  • Trasa výletu: z Boskovic na zříceninu hradu Boskovice
  • Celková délka trasy: 2 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ano (pouze na vnější nádvoří s baštami)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano

Popis

Zřícenina goticko-renesančního hradu Boskovice patří k nejvýznamnějším památkám svého druhu v Česku. Zakladateli hradu byli páni z Boskovic, kteří se řadí ke špičkám moravské šlechty. Původně skromná raně gotická stavba se v průběhu 14. a 15. století postupně proměnila ve velkolepou rezidenci. Konečnou podobu mu vtiskly rozsáhlé renesanční úpravy. Na boskovickém panství se vystřídalo několik majitelů. Třicetiletou válku hrad přečkal bez újmy. V současné době je hrad ve vlastnictví rodiny Mensdorff – Pouilly, které byl vrácen roku 1991 v rámci restituce.

Prohlídka probíhá v hlavní turistické sezóně s průvodcem či bez průvodce, kdy obdržíme tištěný popis hradu. Mimo hlavní sezónu se v některých měsících komentované prohlídky konají omezeně na víkendy a státní svátky, v jiných měsích pouze bez průvodce.

Kam až s kočárkem?

S kočárkem se dostaneme pouze na vnější nádvoří s baštami, a to když půjdeme z pokladny stále rovně a obkroužíme hrad až ke koroptvárně, kde jsou pak schody dolů. Návrat zpět je proto nutný po stejné cestě. Na vnitřní nádvoří (jádra) hradu vedou schody.

Co je k vidění při prohlídce?

Ještě před vstupem na hrad si všimneme pozůstatků dvora či koníren z 18. století. Dvěma branami vejdeme na vnější nádvoří s baštami. Technickým unikátem tu je roubená studna se šlapacím kolem vytahujícím vodu z hloubky 26 metrů. Originální studnu tohoto typu najdeme už jen na hradě Karlštejně. Třetí brána pak otevírá vstup do jádra hradu, kde jsou ke zhlédnutí dochované zbytky dvoupatrového paláce, cisterna na dešťovou vodu a sklepy

Kudy na hrad?

Auto je možné ponechat na bezplatném parkovišti u Muzea Boskovicka a na hrad vystoupat necelý kilometr po červené turistické značce.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/moravsky-kras/13053-zricenina-hradu-boskovice