Výlety s dětmi

Sázavský klášter - Pomůžete nám vytvářet česko moravský herbář?

Výlety s dětmi

Sázavský klášter - Pomůžete nám vytvářet česko moravský herbář?

Sázavský klášter - Pomůžete nám vytvářet česko moravský herbář?
  • Datum: od 2.6.2020 do 31.10.2020
  • Místo: Sázava - zámek a bývalý klášter
  • Adresa: Zámecká 72, Sázava (okres Benešov), Česká republika

Popis

Pomozte nám tvořit českomoravský herbář Sázavského kláštera

Budete-li plánovat výlet do Sázavského kláštera, přineste nám jednu vylisovanou nepoškozenou bylinku z Vašeho okolí s Vaším jménem, názvem bylinky, datem a místem, kdy a kde jste ji „ulovili“.  Nemusíte ji už nijak upravovat, její umístění na herbářový list, popis rostliny i její léčivé účinky už zajistíme sami.  Stane se součástí herbáře, který budeme využívat pro tvořivé dílny pro rodiny s dětmi i školní kolektivy v dalších letech.  Uděláte radost nám i našim návštěvníkům programu Klášterní lékárny v dalších měsících a letech.

Již z konce 8. století  pochází  rukopis známý jako Lorschská lékařská kniha, která vyzdvihuje lékařství jako povolání dané od Boha, protože pomáhat nemocným znamená prokazovat službu Kristu. Proto by se nemělo litovat námahy vynaložené i na poznávání a studium bylin, jejich pěstování a využívání k dobrému.   Rozkvět středověkého bylinkářství a lékařství je spojen s císařem Karlem Velikým a západními benediktýnskými kláštery. Právě v nich docházelo k sepětí křesťanské tradice, literárních studií a civilizačního pokroku. Z 9. století již známe plán ideálního kláštera ze st. Gallen, jehož součástí jsou i zahrady: zahrada rajská, zahrada zelinářská, ovocný sad sloužící i jako hřbitov a také zahrada s léčivými bylinami a kořením. Tvůrcem jedné z nejstarších knih o zahradnictví je benediktýnský mnich a pozdější opat kláštera Reichenau u Bodamského jezera. Walahfried Strabo. Zahradnictví se úzce váže k lékařství a při mnoha klášterech vznikají místa pro nemocné a lékárny. Při klášterních skriptoriích se opět začaly číst a opisovat zlomky antické a pozdně antické tradice a vznikají i původní díla věnovaná též zemědělství, zahradnictví a lékařství.  K nim patří i herbáře.

Díky kontaktům mezi kláštery se poznání o rostlinách a bylinách a jejích účincích šíří ze západní Evropy i k nám.

W. Strabo: De Cultura Hortorum

Kap. XXII ŘEPÍK

Jehož je možno nalézt i ve slabém lesním stínu,

Také řepík, jenž zdobí nivy a luka kolem,

Snadno se tady rozpozná v pěkných a úhledných řadách.

Vedle velkého množství jiných rozličných zásluh

Podrcen a jako nápoj přemáhá bolesti břicha.

Způsobí-li nám na některém z údů zavilá ocel

Bolestnou ránu, radno je zavolat na pomoc řepík,

Rozemnout jeho výhon a přiložit na ono místo,

Abychom tímto prostředkem nabyli plného zdraví,

Je-li navíc obklad navlhčen štiplavým octem

 

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/akce-pro-deti/stredni-cechy/benesov/12278-sazavsky-klaster-pomuzete-nam-vytvaret-cesko-moravsky-herbar-11777