Výlety s dětmi

Ze Mšena údolím Debř a přes skalní útvary Obří hlava a Žába

Výlety s dětmi

Ze Mšena údolím Debř a přes skalní útvary Obří hlava a Žába

Ze Mšena údolím Debř a přes skalní útvary Obří hlava a Žába
  • Trasa výletu: okruh ze Mšena údolím Debř, přes Švédský val, Průsečnou skálou, kolem skalních útvarů Obří hlava a Žába a skalního útvaru Faraon, Náckovou roklí a roklí Močidla
  • Celková délka trasy: 6 km
  • Terén: mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní do terénu
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Jako výchozí bod tohoto výletu jsme zvolili město Mšeno. Vyrazíme z centra města po modré souběžné se zelenou turistickou značkou. Projdeme kolem koupaliště a napojíme se na lesní cestu v údolí (lesoparku) Debř, kde za povšimnutí stojí skalní útvar Orangutan, budka pro ptáky v podobě chaloupky, model hradu Kokořín zvaný Kokořínek, skalní byty, přírodní divadlo, pomníček věnovaný Janu Husovi a altánek ve tvaru muchomůrky červené. Lesopark s altány a dalšími odpočívadly byl založen v roce 1915 a stal se oblíbeným vycházkovým místem.

Po vyjití z údolí se dostaneme na rozcestí Na Rovinách - háj. Zabočíme doleva a po asi 250 metrech jsme u Švédského valu, kde se za třicetileté války nacházelo švédské tábořiště. Děti se mohou vyfotit ve zde připevněné helmě. Tady se značky rozdělují. Nás modrá turistická značka dovede k Průsečné skále, průchod skrz ní je po cyklotrase a posléze stojíme před skalním útvarem Obří hlava a Žába.

Odtud po místní žluté značce pokračujeme na rozcestí Faraon a následně po zelené turistické značce na rozcestí Náckova rokle. Zabočíme doleva a jdeme po modré turistické značce roklí Močidla. Cestu nám lemují pískovcové skály. Cca posledních 300 metrů před rozcestím Bílka vystoupáme do kopce a vyjdeme ven z lesa. Po polní cestě stále v doprovodu modré (souběžně zelené a červené tur. značky) zanedlouho dorazíme na okraj Mšena.

Vzhledem k tomu, že většinu výletu se pohybujeme po lesních cestách, tak je nezbytný kočárek do terénu. Nedoporučujeme se na výlet vypravit po dešti.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/kokorinsko/117-ze-msena-pres-skalni-utvary-obri-hlava-a-zaba