Výlety s dětmi

Výstava Dědictví pout zbavené: 30 památkových obnov za 30 let demokracie

Výlety s dětmi

Výstava Dědictví pout zbavené: 30 památkových obnov za 30 let demokracie

  • Datum: od 1.7.2020 do 31.8.2020
  • Místo: Grabštejn - hrad
  • Adresa: Hrádek nad Nisou, Česká republika

Popis

Desítky let zanedbávané kulturní dědictví patřilo spolu se zdevastovanou přírodou a krajinou k nejsmutnějším odkazům komunistického režimu. Stovky chátrajících, laxně opravených nebo i záměrně likvidovaných památek představovaly nejen svědectví o nekulturnosti reálného socialismu, ale také velkou výzvu do budoucna. Šlo o závazek ve výši stovek miliard korun, jehož podstata ale byla nevyčíslitelná.

Projekt Národního památkového ústavu má za cíl ohlédnout se za uplynulými 30 lety a ukázat, jak se tuto výzvu podařilo naplnit. Záměrně se soustředí na pozitivní příklady – v reprezentativní publikaci a výstavě představí 30 obnovených památek, které zastupují 30 různých památkových typů a problémů.

Výstavu připravil autorský kolektiv složený převážně z „památkových garantů“, tedy lidí pohybujících se v běžné praxi a terénu. Vzniklo tak unikátní svědectví o tom, co dnešní praktická památková péče považuje za své úspěchy, které má smysl si ke 30. výročí sametového převratu připomenout.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/akce-pro-deti/severni-cechy/liberec/11576-vystava-dedictvi-pout-zbavene-30-pamatkovych-obnov-za-30-let-demokracie-11124