Výlety s dětmi

Cyklovýlet Kyjovským údolím

Výlety s dětmi

Cyklovýlet Kyjovským údolím

Cyklovýlet Kyjovským údolím
  • Trasa výletu: od informačního střediska Saula přes Doubice a Kyjov, Kyjovským údolím z Kyjova do Zadní Doubice a po stejné trase zpět; zkrácená varianta: Kyjovským údolím - z parkoviště v Kyjově do Zadní Doubice a zpět
  • Celková délka cyklotrasy: 25 km, zkrácená varianta 13 km
  • Terén: rovinatý, zčásti mírně kopcovitý (u delší trasy)
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano

Popis

Tento cyklovýlet vede z převážné části po rovině a kvalitních cestách, proto jej lze doporučit rodinám s dětmi a k jízdě s cyklovozíkem. Protože část výletu je po vedlejší silnici, v závěru popisu nabízíme zkrácenou nenáročnou trasu pro nejmenší cyklisty, která se silnici zcela vyhýbá.

Od informačního střediska Saula do Doubice za pohádkovými sochami a atrakcemi

Zaparkujeme u informačního střediska na rozcestí „U sloupu" (Saula). Vydáme se lesem po vedlejší silnici směr Doubice (cyklotrasa 3029), z větší části jedeme podél Doubického potoka. V Doubici se nachází restaurace „Stará hospoda" s dřevěnými sochami, jež znázorňují pohádkové a mýtické postavy, najdeme tu spoustu dřevěných domečků, tobogán i strašidelné bludiště. Odtud nás čeká asi kilometrový výšlap po silnici stále v doprovodu cyklotrasy 3029. Na rozcestí U Doubice lze ze silnice na chvíli uhnout doleva na zpevněnou lesní cestu značenou jako cyklotrasa 3076 (po 50 metrech odbočením ze silnice se stočíme vpravo na cyklotrasu 3076) a před obcí Kyjov vyjedeme zase zpět na silnici s číslem cyklotrasy 3029.

Přes Kyjov do romantického Kyjovského údolí 

V Kyjově vlevo míjíme Kyjovskou přehradu, která slouží ke koupání. Na rozcestí Kyjov zabočíme doleva na asfaltovou cyklotrasu 3032 a projíždíme kaňonovitým Kyjovským údolím při toku řeky Křinice.

Kousek před rozcestím Pod Praporkem se po pravé straně nachází suťová jeskyně Vinný sklep, je z velké části zaplavená a název nese podle lahvovitých rampouchů, které se tu tvoří koncem zimy. Najdeme zde také zajímavý skalní most nad řekou Křinicí. K jeskyni a skalnímu mostu vedou přímo od cesty schody.

Pokračujeme dále po kvalitní cestě, kterou lemují vysoké skalní útvary a říčka Křinice. Další zastávkou je rozcestí Turistický most. Nalézá se tu dřevěný most přes řeku. Na lavičkách si můžeme odpočinout a vytáhnout něco dobrého k snědku. Pokračujeme rovně stále po cyklotrase 3032 a od Brtnického mostu po cyklotrase 3031 až na rozcestí Zadní Doubice - Hraniční Most, kde tvoří řeka Křinice hraniční přechod se Saskem. Tato bývalá osada byla po roce 1945 na české straně opuštěna. Tady naše projížďka končí, vracíme se zpět po stejné cestě na výchozí místo výletu.

Kratší varianta výletu

Rodiny s malými cyklisty mohou zvolit nenáročnou trasu mimo silniční komunikaci, a to pouze Kyjovským údolím. Auto je možné nechat na parkovišti v Kyjově poblíž autob. zastávky Kyjov - hostinec a vydat se Kyjovským údolím až do Zadní Doubice. Návrat je po stejné trase.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/cyklostezky-cyklotrasy-cyklovozik/ceskosaske-svycarsko/115-cyklovylet-kyjovskym-udolim