Výlety s dětmi

Milevské maškary

Výlety s dětmi

Milevské maškary

Milevské maškary
  • Datum: 22.2.2020
  • Místo: Milevsko
  • Adresa: Nám. E. Beneše 6, Milevsko, Česká republika

Popis

Největší masopust v ČR, jeden z nejstarších masopustních maškarních průvodů v Čechách.

Milevské maškary mají svůj dávný původ ve středověkých lidových hráchz roku 1862, kdy se v Milevsku tímto způsobem slavil konec masopustu. V Milevsku se u této příležitosti konal veselý průvod, jehož hlavní postavou byl Bakus. Samotný Bakus byl vezen na voze, cestou se vydatně napájel pivem a jeho oděv byl vycpán hrachovinou. Postupně se průvod rozrůstal a od roku 1875 měl vždy nějaký předem určený ráz. V roce 2016 byl překonán rekord v počtu 1248 masek a Milevské maškary byly zapsány do České knihy rekordů. Koncem roku 2017 byly milevské maškary zapsány na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.

Dnes se jedná o velkou akci, která začíná již v dopoledních hodinách a to programem na nám. E. Beneše. Začíná staročeských jarmarkem, dále navazuje kulturní program, hlavní průvod vychází od 14 hod od Domu kultury v Milevsko a průvod prochází celým městem až na náměstí, kam se dostane kolem 15 hod. Zde pak následuje "usmrcení" Bakuse a jsou vráceny klíče od města, které do té doby patřili maškarám. Pak následuje další kulturní program.

V roce 2017 bylo v návaznosti na dlouholetou tradici maškarního průvodu v Milevsku založeno Muzeum milevských maškar. Muzeum je umístněno společně s TIC Milevsko v prostorách krásného secesního domu čp. 6 na náměstí E. Beneše. Návštěvníci se mohou na kolekci tradičních masek až z časů první republiky, v malém kinosále zhlédnout dokumentární i aktuální záběry z masopustních průvodů a ve fotografickém koutku se nechají vyfotit ve vybrané replice maškarní masky. Pro děti je tady připravena tvořivá dílnička, kde si mohou vyrobit svoji vlastní masku nebo vymalovat omalovánky s maškarní tématikou. Pravidelně zde probíhají tvořivé dílničky.

 

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/akce-pro-deti/jizni-cechy/pisek/11276-milevske-maskary-10846