Výlety s dětmi

Bechyní za přírodou a památkami

Výlety s dětmi

Bechyní za přírodou a památkami

Bechyní za přírodou a památkami
  • Trasa výletu: pěší okruh Bechyní
  • Celková délka trasy: 5 km
  • Terén: rovinatý, zčásti kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla (po schodech nutno přenést)

Popis

Jihočeské lázeňské město Bechyně najdeme na nejstarší elektrifikované trati Střední Evropy, která funguje dodnes, a tudíž se sem můžeme dopravit i vlakem. Nabízíme tip na okružní trasu městem, jež vede přes pozoruhodný most Duha, vyhlídky i historické centrum.

O prázdninách historickým vlakem

O letních prázdninových víkendech můžeme zpestřit dětem výlet do Bechyně svezením se historickými mašinkami. Pokud staré lokomotivy nestihneme nebo se do Bechyně vydáme mimo sezónu, musí nám postačit běžné vlaky.

Přes bechyňský most Duha a vyhlídky

Z vlakového nádraží odstartujeme po zelené turistické značce. Překleneme řeku Lužnici po železobetonovém obloukovém mostě Duha, jehož výška od vodní hladiny činí 50 metrů. Na konci mostu zelená odbočuje doprava do lesa a vede nad levým břehem řeky přes vyhlídky, které poskytují pěkný pohled na město a do údolí Lužnice.

První vyhlídka pojmenovaná po Vojtovi Náprstkovi (prvnímu předsedovi Klubu českých turistů v letech 1888 - 89) se nalézá 100 metrů od mostu Duha. Nabízí pohled na most, údolí Lužnice a Křižíkovu vilovou čtvrť. Lesem dorazíme na Pasovského vyhlídku. Odtud je hezky vidět klášter a klášterní zahrady. Pak sejdeme do místní čtvrti Zářečí a pár metrů vyšlápneme na vyhlídku Jiřího Gutha-Jarkovského, ze které je pohled na zámek a klášter.

Do historického centra města Bechyně

Po silničním mostě překročíme vodní tok. Nad námi se na skalnatém ostrohu vypíná rozsáhlý zámecký komplex. Zabočíme doprava na žlutou turistickou značku. Zanedlouho po schodech vystoupáme do ulice Klášterní a žlutá nás dovede na náměstí T. G. Masaryka. Odtud se vydáme vlevo směrem k renesančnímu zámku s bohatou freskovou výzdobou. Byl vybudován na místě královského gotického hradu, který byl za Šternberků na konci 15. a začátku 16. století pozdně goticky přestavěn. Z této doby se nejlépe zachovala síň s pískovcovým sloupem uprostřed, který znázorňuje kmen stromu s otesanými větvemi. Při prohlídce se též podíváme do zámeckých interiérů včetně ložnice samotného majitele Petra Voka z Rožmberka, za jehož panování došlo v Bechyni k největšímu rozkvětu.

Po případné prohlídce zámku se vrátíme na Masarykovo náměstí, kde můžeme zajít do Městského muzea se stálou expozicí oceněnou Gloria Musaealis. A když budeme mít štěstí, zhlédneme nějakou výstavu vhodnou i pro děti. Součástí náměstí jsou dochované renesanční a barokní měšťanské domy. Dominantu tvoří děkanský kostel sv. Matěje z přelomu 13. a 14. století, později několikrát přestavěn. Masarykovo náměstí v Bechyni spolu se zámkem bylo vyhlášeno městskou památkovou rezervací.

Z centra Bechyně na vlakové nádraží

Na náměstí T. G. Masaryka se napojíme na červenou turistickou značku, která nás doprovodí až na vlakové nádraží. Na severovýchodním okraji města mineme lázeňský areál, který se zaměřuje především na léčbu nemocí pohybového ústrojí. Ve městě je možné si zakoupit nějaký upomínkový předmět či laskominu s lázeňským motivem, kupříkladu o lázeňské oplatky a trojhránky tu není nouze.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/jizni-cechy/11260-bechyni-za-prirodou-a-pamatkami