Výlety s dětmi

Okruh kamenným zvěřincem, Bludištěm a na Junáckou vyhlídku

Výlety s dětmi

Okruh kamenným zvěřincem, Bludištěm a na Junáckou vyhlídku

Okruh kamenným zvěřincem, Bludištěm a na Junáckou vyhlídku
  • Trasa výletu: z parkoviště v obci Slavný na rozcestí Pánův kříž, okruh kamenným zvěřincem přes Božanovský Špičák, poté okruh přes Junáckou vyhlídku a Bludiště, návrat od Pánova kříže po stejné cestě
  • Celková délka trasy: 11 km
  • Terén: mírně až středně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla (ve skalách nutné přenášet)

Popis

Tento výlet je atraktivní pro rodiny s dětmi. Rozpoznávání zvířat ve skalních útvarech či bloudění ve skalách je vděčnou zábavou pro děti. Rodiče by zase mohli ocenit skalní výhledy. Po lehkém výstupu po asfaltové cestě na rozcestí Pánův kříž se vypravíme na okružní trasu ve tvaru osmy přes kamenný zvěřinec a Bludiště s odbočkou na Junáckou vyhlídku. S menšími turisty je možné dát přednost pouze jednomu okruhu, buď kamenným zvěřincem, anebo Bludištěm.

Ze Slavného na rozcestí Pánův kříž

Výlet započneme na placeném parkovišti na okraji Slavného, který je součástí obce Suchý Důl. Vydáme se po takzvané Kamenné cestě (cyklotrasa 4001) vedeni žlutou turistickou značkou. Z asfaltové cesty se nám otevírají krásné pohledy na krajinu Broumovska.

Po chvilce (na rozcestí Nad Slavným) žlutá turistická značka odbočuje do Zaječí rokle. My pokračujeme po asfaltové cyklotrase a červené turistické značce a zvolna stoupáme na rozcestí Pánův kříž (3 km od parkoviště).

Okruh kamenným zvěřincem

rozcestí Pánův kříž odbočíme na zelenou turistickou značku, po níž se dostaneme na rozcestí U Pánova kříže, kde se napojíme na žlutou turistickou značku a zahájíme okruh kamenným zvěřincem. Potkáváme se tu se skalními útvary, které připomínají konkrétní zvířátka, ale i věci. Asi v půlce okruhu můžeme zabočit na vyhlídku Božanovský Špičák, odkud jsou vidět Stolové hory v Polsku. Ostatní výhledy jsou zčásti omezeny vzrostlými stromy.

Okruh Bludištěm přes Junáckou vyhlídku

Po uzavření trasy kamenným zvěřincem na rozcestí Pánův kříž pokračujeme ve druhém okruhu, který odstartujeme žlutou turistickou značkou. Ta nás provede Bludištěm. Neočekávejte však spletité uličky a úzké průlezy ve skalách. Jedná se spíše o turisticky značenou lesní cestu procházející mezi menšími skalními útvary, balvany či skalními hřiby. Cestou narazíme na odbočku na Junáckou vyhlídku a skalní útvar Tuleň. Z vyhlídky je pohled na Božanovský Špičák a polské Stolové hory. Protože by byl už výlet pro děti moc dlouhý, tak po ukončení trasy Bludištěm nebudeme pokračovat po žluté přes Signál – Soví hrádek (tento výletní cíl si necháme na jindy) a okružní trasu si zkrátíme po neznačené cestě (viz mapa). Po cca 500 metrech navážeme na zelenou turistickou značku, dáme se po ní doleva a přes rozcestí Pod Božanovským Špičákem se vrátíme opět na rozcestí Pánův kříž, kde uzavíráme okruh Bludištěm i celý dnešní okruh ve tvaru osmičky.

Zkrácená varianta s malými dětmi

S menšími dětmi, které ještě tolik neujdou, si z okruhu ve tvaru osmy vybereme pouze okruh Bludištěm, anebo okruh kamenným zvěřincem.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/broumovsko-nachodsko/10927-okruh-kamennym-zverincem-bludistem-a-na-junackou-vyhlidku