Výlety s dětmi

Výlet na hrad Kokořín, dominantu Kokořínska

Výlety s dětmi

Výlet na hrad Kokořín, dominantu Kokořínska

Výlet na hrad Kokořín, dominantu Kokořínska
  • Trasa výletu: výstup z obce Kokořínský Důl na hrad Kokořín, prohlídka hradu
  • Celková délka trasy: 2 km (pozvolnější trasa), 1 km (zkrácená trasa)
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní kočárky do terénu (po pozvolnější trase) pouze na nádvoří hradu (náročné - stoupání)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Přímo k hradu Kokořín autem nedojedeme. Z obce Kokořínský Důl nalézající se pod hradem musíme zdolat převýšení cca 70 metrů. Na nádvoří hradu se dostaneme i s kočárkem, ale místy je náročné ho vytlačit. V obci Kokořínský Důl se nacházejí dvě parkoviště. V prohlídkové sezóně jsou zpoplatněna. Odtud začneme stoupat po vedlejší silnici (modrá turistická značka).

Po 300 metrech je možné ze silnice odbočit doprava na kratší přístupovou cestu ke hradu, která je pokračováním modré značky, vede strmě po schodech vytvořených z dřevěných kůlů. Schody jsou vyšší, s malými dětmi a kočárkem doporučujeme si vybrat pozvolnější trasu dále po vedlejší silnici a po asi 300 metrech se dáme doprava na lesní cestu s modrou turistickou značkou.

Prohlídkové okruhy

Hrad Kokořín obejdeme z jižní strany, po přejití dřevěného mostu vkročíme na nádvoří hradu. Tam si v pokladně můžeme zakoupit vstupenky na prohlídku. V nabídce jsou dva prohlídkové okruhy.

V I. prohlídkovém okruhu se s průvodcem podíváme do starého paláce. Samostatně se projdeme po ochozech a vystoupáme na věž, ze které se potěšíme krásným výhledem do Kokořínského dolu.

II. prohlídkový okruh zahrnuje samostatný vstup na vyhlídkovou věž.

Výstava v bývalém sklepení

V bývalých sklepech hradu můžeme zhlédnout výstavu „Zapomenuté Kokořínsko“ uspořádanou majiteli hradu - rodinou Špačkových a občanským sdružením PŠOVKA. Na základě historických pohlednic, dobových tiskovin a dokumentů si lze udělat představu jak se Kokořínsko časem proměňuje. Uvidíme například fotografie zříceniny hradu Kokořín z konce 19. století ještě před rozsáhlou rekonstrukcí.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/kokorinsko/1057-vylet-na-hrad-kokorin