Mimořádné prohlídky opočenského zámeckého depozitáře zbraní

  • Datum: 1.5.2021
  • Místo: Opočno - zámek
  • Adresa: , Opočno, okres Rychnov n.Kn., Česká republika

Popis

V SOULADU S NAŘÍZENÍM VLÁDY BYLA AKCE V TERMÍNU 1. 5.  ZRUŠENA.  HLEDÁME NOVÝ TERMÍN.

DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ!

 

"Za nezpřístupněnými exponáty jedné z nejvýznamnějších sbírek v ČR se správcem depozitáře."

Opočenský zámecký depozitář zbraní vznikl během reinstalací expozic, které probíhaly zejména v 60. a 70. letech minulého století. Jejich cílem bylo vytvoření přehledných, odborně uspořádaných - de facto muzejních instalací, které odpovídaly tehdejšímu náhledu na prezentaci mobiliárních fondů historických objektů. Koncepčně nežádoucími se tak staly stovky předmětů z původního romantického uspořádání sbírek, ať už vzhledem ke stavu jejich dochování, početnosti v expozici, nízké reprezentativnosti nebo z tehdejšího pohledu nevýznamnosti apod.

Historických sálů zbrojnic se uvedené úpravy dotkly v porovnání se zbytkem zámku ve výrazně menší míře, návštěvnické trasy i přesto opustily vyšší desítky ne nezajímavých sbírkových předmětů. K exponátům ze zbrojnic přibyla většina zbraní tvořící výzdobu schodišť, jejichž odstranění bylo pro nepřehlednost prostoru motivováno zejména bezpečnostní sbírek, které se bohužel stávaly častým cílem nenechavců.

Složení exponátů opočenského depozitáře zbraní je velmi pestré. Zahrnuje prakticky veškeré okruhy sbírkových předmětů známé z oficiální expozice a o další je rozšiřuje (levoruční dýky, archeologické předměty včetně středověkých mečů, dělostřelecké stilety, historické dveřní zámky a kování, pouzdra na pušky aj.) V depozitáři je též ve větších počtech uložena řada předmětů, které jsou v expozici coby soubor zastoupeny pouze ojedinělými kusy - kupříkladu balestry, balkánské pistole, řády a vyznamenání, kleště k odlévání střel, koňská sedla a postroje, psí obojky či zbraně afrických domorodců.

Za zvláště hodnotné sbírkové kolekce opočenského "depa zbraní" lze považovat kordy - zejména luxusní tzv. kordy dvorské, lovecké tesáky, dýky, funkční modely děl ze 17. a 18. století, vzácně dochované patrontašky k loveckým křesadlovým zadovkám, dělostřelecké stilety nebo mušketýrské bandalíry ze 17. století. V první řadě pak unikátní rozsáhlý ručně ilustrovaný inventář opočenské zbrojnice.

Z jednotlivostí pak uveďme kupříkladu přepychovou kulovnici z majetku salcburského arcibiskupa Jeronýma Colloreda, stříbrem tausovaný renesanční kord, anglický stroj na hromadné nabíjení brokových nábojů, levoruční dýku zdobenou stříbrnou naklepávanou tausií, renesanční kyrys náležící zřejmě gardě saského kurfiřta, zlacený kordík zdobený loveckými motivy, na dálku ovládaný revolver na 24 nábojů, jelenicí potažený nábojový pás k pušce od dvorního puškaře hraběte Šporka, kuši vykládanou rytou kostí, perský komplet kroužkové zbroje, fragmenty zbrojí samurajů nebo raritní španělský "hákový" psí obojek.

Koná se pouze v předem vyhlášených termínech (info o dalších termínech zde).

Pouze na rezervaci! (tel.: 494 668 216, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

Pozn.: Rezervované vstupenky je třeba si vyzvednout nejpozději 15 min. před začátkem prohlídky. Pokud tak z jakéhokoliv důvodu neučiníte, vaše rezervace zaniká a vstupenka bude prodána dalšímu zájemci!

Počet návštěvníků ve skupině: maximálně 8

Časy zahájení prohlídek v: 10:0015:00

Délka prohlídky: cca 45 min.

VZHLEDEM K EPIDEMIOLOGICKÉ SITUACI, DOPORUČUJEME SLEDOVÁNÍ AKTUALIZACÍ NA NAŠICH WEBOVÝCH STRÁNKÁCH A FB !

Plakát ke stažení zde.

Na akcích může být správou zámku pořizován fotografický nebo filmový materiál (více zde).
Změna programu a termínu vyhrazena.

Mimořádné prohlídky opočenského zámeckého depozitáře zbraní

Vstupné

Jednotné vstupné 200 Kč (neuznávají se žádné slevy ani volné vstupy)

Oficiální stránky

www.zamek-opocno.cz/cs

Další tipy kam s dětmi v okolí

Zámek Opočno a přírodně krajinářský park

Zámek Opočno a přírodně krajinářský park
  • Trasa výletu: prohlídka zámku Opočno a procházka zámeckým parkem
  • Celková délka trasy: 800 m (od parkoviště k zámku a zpět), 3 km (okruh zámeckým parkem)
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: ano (na nádvoří a v zámeckém parku)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano (na nádvoří a v zámeckém parku)

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME