Rodinná výstava Fenomén Igráček přijíždí do Zubří Potěší i příznivce házené

  • Datum: od 23.6.2022 do 31.8.2022
  • Místo: Muzeum Zubří
  • Adresa: Hlavní 824, Zubří, Česká republika

Popis

Muzeum Zubří ve spolupráci s firmou EFKO-karton, s. r. o., Inspirací Zlín a Technickým muzeem v Brně zvou na interaktivní výstavu s názvem Fenomén Igráček. Na návštěvníky čekají kromě historických a současných podob legendární hračky také dva neprodejné unikáty – figurky v podobě házenkáře HC ROBE Zubří a metláře. Jak házená, tak výroba metel je s městem Zubřím úzce spjata. V expozici nebude chybět ani horká novinka výrobce hraček z Vysočiny - Igráček Pilot a Letuška. Tvůrci výstavy připravili také dětskou hernu a možnost zazávodit si na zmodernizované legendární české autodráze Ites, což potěší nejen kluky, ale i jejich tatínky a dědečky. Výstava se uskuteční od 23. června do 31. srpna tohoto roku.

 „O výstavu Fenomén Igráček jsme měli v Muzeu Zubří zájem už několik let. Zadařilo se až tento rok, že výstava s Igráčkem k nám doputuje v červnu a bude návštěvníkům zpestřovat letní program v muzeu“, uvádí Erika Ondřejová z Muzea Zubří. „Jsme malé městské muzeum se zaměřením na přestavení regionálních dějin a tradic v Zubří. Vlastivědné zaměření expozice dává každému návštěvníkovi vybrat si, co je jeho srdci nejbližší. Přesto jádrem expozice zůstává zuberské bílé vyšívání. V minulosti zuberské výšivky učarovaly např. Tomáši Baťovi, který je nakupoval a využíval jako darů při svých cestách do Ameriky. Dnes nás nadchne svou jemností, čistotou a krásou. Zuberská výšivka je fenomén, stejně jako figurky Igráčků. Kdo by z nás dospělých figurky neznal z dob svého mládí, a tak se těšíme na hravou výstavu, která tento fenomén komplexně představí, “ uvádí Bc. Erika Ondřejová, správkyně Muzea Zubří.

„Naše firma vyrábějící Igráčka sídlí v Nové Veselí na Žďársku. A Veselí je stejně jako město Zubří neodmyslitelně spjato s házenou. Oba kluby, tedy Oddíl házené TJ Sokol Nové Veselí a HC ROBE Zubří, se navíc často potkávají v extraligových zápasech. Náš dvorní modelář pan Miroslav Svoboda po dohodě s pracovníky zuberského muzea oblékl Igráčka do dresu tamního házenkářského klubu. Symbolicky se tak naše obce propojí i prostřednictvím této figurky,“ uvádí Miroslav Kotík, majitel firmy EFKO. „A abychom nezůstali pouze v přítomnosti, vytvořil pan Svoboda také Igráčka Metláře, který poukazuje na řemeslo reprezentující místní zuberské tradice. Obě figurky jsou neprodejné a po výstavě poputují do minigalerie jedinečných Igráčků k nám na firmu,” dodává Miroslav Kotík.

„Igráčci se vyrábí už od roku 1976, tehdy ještě ve výrobním družstvě IGRA. Jako první vznikla profese zedníka. Právě tuto figurku, ale i mnoho dalších původních Igráčků si návštěvníci mohou na výstavě prohlédnout. Autory postaviček jsou tehdejší návrháři družstva IGRY Jiří Kalina a Marie Krejchová. Vyráběn byl v různých možných variacích, rodiče dnešních dětí si jistě budou pamatovat policistu, hasiče, doktora nebo zdravotní sestřičku. V devadesátých letech šel Igráček s dobou. Na trhu se objevil i skateboardista, středověký rytíř, veřejná bezpečnost se změnila v policii a objevil se i policista na motorce nebo koni. Výstava Fenomén Igráček je největší sbírkou původních, ale i současných Igráčků. Každým rokem se sbírka rozšiřuje o aktuální novinky“, uvádí kurátorka Věra Stojarová. 

 Návštěvníci výstavy se mohou těšit kromě ukázky Igráčků ze 70. a 80. let také na jeho novinky. Velkým lákadlem bude bezpochyby i možnost vyzkoušet si zazávodit na české autodráze Ites, jejíž výrobu v roce 2019 vzal pod svá křídla Miroslav Kotík, majitel firmy EFKO

16.00 Normal 0 false 21 false false false CS JA AR-SA

Rodinná výstava Fenomén Igráček přijíždí do Zubří Potěší i příznivce házené

Kontakt

Mgr.Kateřina Goroškov, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Oficiální stránky

www.mesto-zubri.cz/muzeum

Mapa

Zobrazit mapu v plné velikosti

Na podrobné mapě jsou další tipy na výlet v okruhu 25 km

KML soubor

Vytisknout mapu s popisem

Další tipy kam s dětmi v okolí

Cyklostezkou Bečva z Rožnova pod Radhoštěm do Valašského Meziříčí

Cyklostezkou Bečva z Rožnova pod Radhoštěm do Valašského Meziříčí
  • Trasa výletu: cyklostezkou Bečva z Rožnova pod Radhoštěm přes Zubří do Valašského Meziříčí s možností návratu vlakem
  • Celková délka cyklotrasy: 36 km (tam i zpět po cyklostezce), 18 km (při cestě zpět vlakem)
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano
  • Vhodné pro in-line brusle: ano

Dětské hřiště, Rožnov pod Radhoštěm

Dětské hřiště, Rožnov pod Radhoštěm
  • Druh zábavy: veřejné dětské hřiště
  • Doporučený věk dětí: 1+
  • Adresa: Čechova 154, Rožnov pod Radhoštěm, Česká republika

Cyklostezkou Bečva z Horní Bečvy do Rožnova pod Radhoštěm

Cyklostezkou Bečva z Horní Bečvy do Rožnova pod Radhoštěm
  • Trasa výletu: cyklostezkou Bečva údolím Rožnovské Bečvy z Horní Bečvy do Rožnova pod Radhoštěm, možnost návratu cyklobusem
  • Celková délka cyklotrasy: 33 km (tam i zpět po cyklostezce), 17 km (při cestě zpět autobusem)
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano

Valašské muzeum v přírodě, Rožnov pod Radhoštěm

Valašské muzeum v přírodě, Rožnov pod Radhoštěm
  • Druh zábavy: muzeum v přírodě, dřevěné městečko, valašská vesnice, expozice věnované řemeslům a dopravním prostředkům, domácí zvířátka, akce pro děti
  • Doporučený věk dětí: 3+
  • Adresa: Palackého 634, Rožnov pod Radhoštěm, Česká republika

Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm

Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm
  • Trasa výletu: Z Rožnova pod Radhoštěm na Jurkovičovu rozhlednu
  • Celková délka trasy: 2 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME