Výstava v synagoze Březnice – Translokační plány židovských obydlí v 18. st.

  • Datum: od 1.6.2022 do 31.8.2022
  • Místo: Březnice - zámek
  • Adresa: , Březnice, okres Příbram, Česká republika

Popis

Národní archiv představuje soubor translokačních plánů židovských obydlí v březnické synagoze. Soubor byl v roce 2017 prohlášen za Archivní kulturní památku. V současné době probíhá jednání o zapsání tohoto souboru do registru Paměti světa UNESCO.

Vznik translokačních plánů souvisel s řadou konfliktů minoritní židovské komunity s majoritní křesťanskou společností, vyplývajících z hospodářsko-politické situace v českých zemích. Vstřícný postoj prvních habsburských panovníků na českém trůně k židovské komunitě byl motivován především ekonomickými zájmy. Velký vliv na změnu dané situace měl na počátku 18. století císař Karel VI. a jeho dvůr, kteří vystupovali jako ochránci křesťanské víry. V souvislosti s panovnickými nařízeními byla protižidovská opatření včetně tzv. translokačního reskriptu (2. srpna 1726).

Translokační reskript určoval, jakým způsobem mělo být řešeno soužití židovského obyvatelstva s křesťanským. Základním úkolem bylo zachycení podoby židovského osídlení v rámci dané lokality a nalezení „optimálního řešení“ (např. vystěhování, směna domů, zazdění oken, přemístění hlavního vchodu, zbourání apod.). Původní záměr jednoduše popsat danou situaci byl v průběhu akce doplněn u řady lokalit o kartografické zobrazení, které v mnoha ohledech prohloubilo samotný popis. Z toho důvodu se na plánech neobjevují pouze židovské objekty, ale řada dalších stavebních i architektonických prvků (např. církevní objekty, hospodářské budovy i civilní objekty, prvky krajinné kompozice). Plány tak dodnes zprostředkovávají obraz kulturní krajiny v 18. století. 

Výstava v synagoze Březnice – Translokační plány židovských obydlí v 18. st.

Otevírací doba

10:00 - 17:00

Vstupné

nutno zakoupit vstupenku do synagogy

Oficiální stránky

www.zamek-breznice.cz/cs

Mapa

Zobrazit mapu v plné velikosti

Na podrobné mapě jsou další tipy na výlet v okruhu 25 km

KML soubor

Vytisknout mapu s popisem

Další tipy kam s dětmi v okolí

Podbrdské muzeum v Rožmitále pod Třemšínem

Podbrdské muzeum v Rožmitále pod Třemšínem
  • Druh zábavy: expozice historických automobilů, interaktivní dětské hry, dětské hřiště, cvočkařská dílna
  • Doporučený věk dětí: 3+
  • Adresa: Palackého 10, Rožmitál pod Třemšínem, Česká republika

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME