Kachlová kamna v jižních Čechách

  • Datum: od 1.4.2022 do 31.10.2022
  • Místo: Nové Hrady - hrad
  • Adresa: , Nové Hrady, okres Čes.Budějovice, Česká republika

Popis

Výstava o technologii výroby, historii architektury a dekorování kachlových kamen od středověku do počátku 20. stol.

Uzavřená otopná zařízení se stávala ideálním způsobem vytápění a zdrojem rovnoměrného sálavého tepla nejen na hradech, ale postupně i ve městech a na vesnicích již od 12. století. Během následujících osmi staletí se proměňovala v objekty uměleckého ztvárnění a reprezentace. Jejich architektura i výtvarné řešení podléhaly dobové estetice.

Tato výstava se pokouší představit základní poznatky o architektuře a výzdobě kamenvýrobě kachlůvýtvarném i technickém řešeníslohovém ztvárněnío stavbě kamen a dekoračních technikách a glazurách od konce 16. do první poloviny 20. století. Ve zkratce výstava přináší i poznatky o restaurování kachlových kamen a nechává nahlédnout do bohatství tvarů a barev historických kachlových kamen v interiérech jihočeských hradů a zámků.

Fenomén kachlových kamen přitahuje stále více odbornou ale i laickou veřejnost. Výstava Kachlová kamna v jižních Čechách je jakýmsi základním vstupem do této problematiky. Současně s výstavou vychází z rukou téhož autorského týmu kniha, která otevírá mnohá dosud nezpracovaná témata z historie i technologie kamnářství v jižních Čechách a snaží se tak podnítit další výzkumy na plodném rozhraní společenských a technických oborů.

 

Kachlová kamna v jižních Čechách

Oficiální stránky

www.hrad-novehrady.cz/cs

Mapa

Zobrazit mapu v plné velikosti

Na podrobné mapě jsou další tipy na výlet v okruhu 25 km

KML soubor

Vytisknout mapu s popisem

Další tipy kam s dětmi v okolí

Tvrz Žumberk u Nových Hradů

Tvrz Žumberk u Nových Hradů
  • Druh zábavy: historická a národopisná expozice jižních Čech ve tvrzi, expozice Úředník rožmberský a lapidárium v baštách
  • Doporučený věk dětí: 7+
  • Adresa: Tvrz Žumberk, Žumberk, Česká republika

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME