Zámek Dřevohostice a hasičské muzeum

  • Druh zábavy: prohlídka interiérů zámku s průvodcem, výstup na zámeckou věž, muzeum hasičské techniky, muzeum léčitelství a psychotroniky Prohlídky květen, červen, září: neděle 9:00, 11:00, 13:00 a 15:00 Prohlídky červenec-srpen: úterý-neděle 9:00-12:00 a 13:00-16:00
  • Doporučený věk dětí: 5+
  • Adresa: Zámecká 88, Dřevohostice, Česká republika

Popis

Krásný zámek Dřevohostice se nachází v podhůří Hostýnských vrchů a patří k nejvýznamnějším památkám moravské renesance. Čeká tu na nás mnoho stálých expozic, prohlídka interiérů s průvodcem, výstup na zámeckou věž a unikátní muzeum historické hasičské techniky. Raritou na zámku Dřevohostice je první muzeum psychotroniky v České republice.


Expozice pravěk Dřevohosticka nabízí ke zhlédnutí nálezy místního archeologa Jiřího Jakubála, který se zaměřuje na uměleckou tvorbu našich předků.

Tuzemským unikátem je muzeum léčitelství, psychotroniky a bioekologie - nachází se zde rozličné virgule, kyvadélka, rušiče negativních zón, ale třeba i polibkoměr. Vyhledávanou atrakcí je přístroj na měření životní energie nebo přístroj na výrobu živé a mrtvé vody.

Na zámku můžeme také vystoupat na věž a rozhlédnout se po okolí. Podle pověsti se na zámku objevuje jednou za 100 let zvláštní bílá paní - z úst jí šlehá plamen a drží rozžhavený klíč. Kdo ji uvidí, tomu otevře poklad.

V předzámčí sídlí unikátní hasičské muzeum, které se mimo jiné pochlubí koněspřežnou hasičskou stříkačkou z roku 1842.

 

Historie zámku Dřevohostice

Renesanční čtyřkřídlý vodní zámek z 16. století byl postaven na místě původního zemanského sídla - vodní tvrze, která zde stála již před rokem 1368. Nejvýznamnějším stavebním zásahem byla renesanční přestavba v letech 1595 - 1617 za moravského zemského hejtmana, vůdce moravských nekatolických stavů Karla staršího ze Žerotína. K raně barokním úpravám zámeckého interiéru pak došlo v 17. století. Další stavební úpravy byly provedeny na počátku 19. a 20. století.

 

Další zajímavosti z historie zámku Dřevohostice

Předzámčí zámku Dřevohostice je tvořeno jižní částí opevnění se dvěma mohutnými baštami. Je to jen část původního čtyřhranného opevnění se čtyřmi nárožními baštami, které ztratilo postupně svůj obranný význam a bylo zbouráno v první polovině 19. století. Také vodní příkop, nyní lemovaný nově vysázenou alejí lip a kaštanů, byl tehdy značně zúžen. Zámek byl i s celým panstvím v roce 1897 prodán poslední majitelkou, baronkou Leonií Skrbenskou z Hříště obci Dřevohostice za 255 tisíc zlatých. Obec zde později zřídila pokoje pro výletníky.

Avšak již v roce 1902 zde byla zřízena „Ochranovna pro mládež zpustlou a mravně narušenou“, která tu působila do roku 1919. Po nutných stavebních úpravách byla na zámku v roce 1920 otevřena újezdní měšťanská škola, která zde sídlila až do roku 1956, kdy se osmiletá střední škola přestěhovala do budovy nové základní školy na Lánech. Od roku 1956 do roku 1961 byla budova zámku používána místním JZD jako sýpky a skladiště brambor. V roce 1961 převzal budovu do správy Okresní ústav sociálních služeb Přerov, který tu zřídil „Ústav sociální péče pro mládež“, jež na místě sídlil až do roku 2002. Od této doby slouží zámek opět dřevohostické obci a je využíván jako kulturní centrum městečka.

Fotogalerie

Zámek Dřevohostice
Zámek Dřevohostice
Zámek Dřevohostice
Zámek Dřevohostice
Zámek Dřevohostice
Zámek Dřevohostice
Zámek Dřevohostice
Zámek Dřevohostice

Oficiální stránky

Aktuální informace o otevírací době, vstupném a kontaktech jsou uvedeny na oficiálních stránkách:

www.drevohostice.cz/

Kontakt

  • Telefon: +420 720 974 644
  • Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mapa

Zobrazit mapu v plné velikosti

Na podrobné mapě jsou další tipy na výlet v okruhu 25 km

KML soubor

Vytisknout mapu s popisem

Další tipy kam s dětmi v okolí

Přírodní koupaliště Jadran

Přírodní koupaliště Jadran
  • Druh zábavy: přírodní koupaliště
  • Místo ke koupání: přírodní koupaliště
  • Pláže: písečné, travnaté, část pláží je nudistická
  • Adresa: Přírodní koupaliště Jadran, 2 km od Oseka nad Bečvou, Česká republika

Vrch Hostýn - nejnavštěvovanější poutní místo u nás

Vrch Hostýn - nejnavštěvovanější poutní místo u nás
  • Trasa výletu: okruh na vrchu Hostýn
  • Celková délka trasy: 2 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ano
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla

Přírodní koupaliště Laguna, Přerov

Přírodní koupaliště Laguna, Přerov
  • Druh zábavy: přírodní koupaliště
  • Místo ke koupání: přírodní koupaliště
  • Pláže: písečné, travnaté
  • Adresa: Přerov 3161, Přerov, Česká republika

Dětské hřiště u přírodního koupaliště Laguna, Přerov

Dětské hřiště u přírodního koupaliště Laguna, Přerov
  • Druh zábavy: veřejné dětské hřiště
  • Doporučený věk dětí: 1+
  • Adresa: ulice Bezručova, Přerov, Česká republika

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME