Výlety s dětmi

Na kole s malými dětmi zámeckým parkem Konopiště

Výlety s dětmi

Na kole s malými dětmi zámeckým parkem Konopiště

Na kole s malými dětmi zámeckým parkem Konopiště
  • Trasa výletu: zámeckým parkem Konopiště (výběr ze 4 tras) - 1. okruh kolem Konopišťského rybníka, 2. na vrch Tuškov, 3. k Želetince a 4. okruh naučnou stezkou „Historie a příroda Konopišťského zámeckého parku“
  • Celková délka cyklotrasy: 3 až 6 km (dle výběru trasy)
  • Terén: rovinatý až mírně kopcovitý
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano

Popis

Zámecký park v Konopišti i jeho okolí nabízí skvělou možnost nejen na příjemnou procházku, ale i nenáročnou projížďku na kole. Park je poměrně rozsáhlý a protíná ho několik asfaltových cest uzavřených pro automobilový provoz.

Na mapě jsou k dispozici čtyři cyklotrasy, u všech je výchozním bodem centrální parkoviště pod zámkem.

Trasa 1 - okruh kolem Konopišťského rybníka (4 km)

Pohodovou rovinatou trasu poskytuje okruh kolem Konopišťského rybníka. Od parkoviště se dáme doprava po červeném turistickém značení, jenž nás zavede k turistickému informačnímu centru u rozcestí Konopiště - rybník. Odtud pokračuje po červené místní značce podél Konopišťského rybníka. Po levé straně uvidíme přírodní divadlo. Přejedeme Žofiin most a po opačném břehu rybníka se vrátíme zpět k výchozímu bodu.

Trasa 2 - k altánku na vrchu Tuškov (5 km)

Další možností je vyjet si k altánku na vrchu Tuškov, odkud máme krásný pohled na zámek Konopiště. Na Tuškov se dostaneme, když od přírodního divadla vyšlápneme kopeček a na křižovatce nad Růžovou zahradou, kde cesta začíná klesat, odbočíme doprava. Od altánku se vracíme zpět na křižovatku a pokračujeme stále rovně východním směrem. U vedlejší silnice se napojíme na cyklotrasu 0064, která nás dovede téměř až k centrálnímu parkovišti. Posledních 400 metrů je po neznačené cestě.

Trasa 3 - k Želetince (3 km)

Třetí trasa vede od centrálního parkoviště po neznačené asfaltové cestě do mírného kopce k samotě U Želetinky. Na místě staré myslivny zde vznikla současná budova Lesního závodu Konopiště. Na budově je umístěna deska arcivévody Františka Ferdinanda d'Este, na níž jsou uvedeny počty zvěře ulovené arcivévodou na Konopišti v letech 1887 - 1913. Zpět se vracíme po stejné cestě.

Trasa 4 - okruh po naučné stezce (6 km)

Pěkný okruh nám nabízí naučná stezka „Historie a příroda Konopišťského zámeckého parku“, která je určena i cyklistům. 8. a 9. zastavení je od pěší trasy odkloněno na lepší (bezbariérovou) cestu. Od 10. zastavení je naučná stezka pro cyklisty a pěší opět společná.

Další zajímavosti pro děti

Zámecký areál a okolí nabízí několik dalších zajímavostí a atrakcí pro děti :

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/cyklostezky-cyklotrasy-cyklovozik/posazavi/690-na-kole-s-detmi-zameckym-parkem-konopiste