Výlety s dětmi

Procházka údolím Radotínského potoka

Výlety s dětmi

Procházka údolím Radotínského potoka

Procházka údolím Radotínského potoka
  • Trasa výletu: z Chotče (od Mlýna u Veselých) údolím Radotínského potoka kolem Cvrčkova (Suchého) mlýna a Kalinova mlýna k Taslarovu mlýnu; trasa pro kočárky pouze ke Kalinovu mlýnu
  • Celková délka trasy: bez kočárku 6 km; s kočárkem 3 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: ano (pouze z Chotče ke Kalinovu mlýnu)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla (zčásti nutné přenášet)

Popis

Od Mlýna u Veselých ke Kalinovu mlýnu – vhodné pro kočárky

Výchozím místem k procházce údolím Radotínského potoka je Choteč v okrese Praha – západ. Autem zajedeme k Mlýnu u Veselých. Tento mlýn ze 17. století funguje dodnes. Rodina Veselých mlýn vlastní již od roku 1776, veřejnosti nabízí prohlídky interiérů s kompletní mlýnskou technikou z 1. poloviny 20. století (viz oficiální stránky www.mlyn-uveselych.cz). 

V minulosti se na březích Radotínského potoka uživilo dvacet dva mlýnů. Radotínský potok dlouhý přes 20 km svou cestu začíná v Pticích a ukončuje ji ústím do řeky Berounky v Radotíně.

Během výletu se držíme červené turistické značky. Asi po kilometru chůze podél toku Radotínského potoka za osadou Údolí skal a na začátku osady Západní míle dorazíme k Cvrčkovu (Suchých) mlýnu. Mlýn byl poprvé zmiňován v roce 1747, přestavěná budova mlýna je v současnosti využívána jako rekreační obydlí.

V následující osadě Ariana se nalézá bývalý Kalinův (Podořešský) mlýn, jenž je poprvé připomínán již v polovině 16. století. Majetkem rodiny Kalinových je do dnešních dní. Nachází se tu zbytky mlýnské technologie, nyní slouží budova k bydlení. Až ke Kalinovu mlýnu je trasa vhodná pro kočárky.

Od Kalinova mlýna k Taslarovu mlýnu – bez kočárků

Dále již červená značka vede po méně pohodlné pěšině, místy i v těsné blízkosti koryta potoka. Tento úsek nedoporučujeme pro jízdu s kočárkem a po dešti. Dorazíme k bývalému Taslarovu mlýnu, přičemž přejdeme Radotínský potok dvakrát z jednoho břehu na druhý. Za mlýnem je cesta již kvalitnější a vyúsťuje na silnici spojující Zadní Kopaninu s Radotínem, tam výlet ukončíme.

Taslarův mlýn je poprvé spojován v roce 1665 s rodinou Brejchových, která jej dědila z generace na generaci až do roku 1853. Poté se střídali majitelé. Mlýn nese jméno po Olze a Františkovi Taslarových.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/okoli-prahy/5943-prochazka-udolim-radotinskeho-potoka