Výlety s dětmi

Výlet k dělostřelecké tvrzi Dobrošov

Výlety s dětmi

Výlet k dělostřelecké tvrzi Dobrošov

Výlet k dělostřelecké tvrzi Dobrošov
  • Trasa výletu: z Náchoda k dělostřelecké tvrzi Dobrošov
  • Celková délka trasy: 9 km (návrat přes Ameriku); 10 km (návrat kolem pevnostních objektů)
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

U obce Dobrošov byla v letech 1935 – 1938 vybudována řada objektů československého pohraničního vojenského opevnění. S dětmi se můžeme vydat ke známé dělostřelecké tvrzi Dobrošov a prohlédnout si zdejší zajímavou expozici. Výlet začíná i končí v Náchodě. Z města ke tvrzi vede více cest, pro tento výlet jsme zvolili trasu přes Jiráskovu chatu s rozhlednou.

Z Náchoda po zelené turistické značce

Ve středu města je umístěn rozcestník se zelenou turistickou značkou, po které zamíříme k Dobrošovu. Projdeme nejprve hustou zástavbou, která posléze přechází v okrajovou čtvrť. Poté vystoupáme nad město do zalesněné krajiny na kopci Dobrošov. První zajímavostí na cestě je Jiráskova chata s rozhlednou, vybudovaná v lidovém slohu a nesoucí nezaměnitelný rukopis architekta Dušana Jurkoviče. První chata s rozhlednou zde byla postavena již v roce 1895. Pro velký zájem turistů byla později rozšířena a navíc získala i vyšší rozhlednu. Během své existence ještě prošla dalšími stavebními úpravami a rekonstrukcí a v současné době je velmi hezkým výletním místem. Restaurace má ve své nabídce tradiční pokrmy a pro děti meníčka.

S menšími dětmi za figurkami, se staršími do podzemí tvrze

Od Jiráskovy turistické chaty nás zelená značka dovede k dobrošovské tvrzi, kterou tvoří soubor několika vzájemně propojených objektů. S menšími dětmi si můžeme prohlédnout výstavní síň provozního areálu před pevností, kde je mimo jiné zcela jistě zaujme ojedinělá kolekce miniatur figurek Československé armády z období před 2. sv. válkou autora Lubora Šušlíka. S většími dětmi je možné se vydat do podzemí tvrze, kde si prohlédneme muniční sklady, kasárna, prostory pro umístění filtračního zařízení, odpadové jímky pro nábojnice a mnohé další. Dolů vede množství schodů, exkurze je fyzicky náročnější a není vhodná pro malé děti. Je třeba počítat s tím, že v podzemí je chladno, stálá teplota je pouhých 6° C. S sebou se bude hodit něco teplého na sebe a pevná obuv. Pevnost Dobrošov je přístupná v dubnu o víkendech, od května do září i ve všední dny. Její součástí je i občerstvení.

UPOZORNĚNÍ: Tvrz Dobrošov je do roku 2020 z důvodu rekonstrukce uzavřena! Aktuální informace na oficiálních stránkách www.muzeumnachod.cz.

Zpátky do Náchoda přes Ameriku

Nazpět do města se vypravíme nejdříve po zelené turistické značce k Jiráskově chatě a poté po červené turistické značce. Projdeme okrajem obce Dobrošov, částí Amerika a cesta lesem nás dovede k náchodskému pivovaru Primátor. Přejdeme most přes Metuji a zamíříme do výchozího místa výletu v centru města. Celá trasa je dlouhá asi 9 km.

Zpátky do Náchoda kolem pevnostních objektů

Pro návrat lze využít také zelenou turistickou značku vedoucí souběžně s trasou naučné stezky a prohlédnout si další pevnostní objekty, mezi nimi např. pěchotní srub Březinka, který nabízí komentované prohlídky s průvodcem. Sejdeme dlouhým klesáním na okraj Náchoda, kde značená trasa končí. Odbočíme směrem k fotbalovému hřišti a kolem něho budeme pokračovat k vlakovému nádraží a dál do centra města. Tato varianta je asi o kilometr delší, takže čítá 10 km.

Ubytování a další tipy na výlety na Broumovsku

Zdroj: region-tour.cz

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/broumovsko-nachodsko/4210-vylet-k-delostrelecke-tvrzi-dobrosov