Výlety s dětmi

Panská skála – jedinečný geologický útvar

Výlety s dětmi

Panská skála – jedinečný geologický útvar

Panská skála – jedinečný geologický útvar
  • Trasa výletu: ke skalnímu útvaru Panská skála (Varhany) u Kamenického Šenova
  • Celková délka trasy: 500 m
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: ano
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla

Popis

Panská skála se nalézá mezi Kamenickým Šenovem a Práchní v Lužických horách. Je pozůstatkem čedičového návrší po ukončené těžbě čedičových sloupů, které se tu začaly lámat ke stavebním účelům již v 18. století. Při těžbě byla odhalena pozoruhodná vnitřní stavba vršku, jež je ukázkou sloupcové odlučnosti čediče. Po mnohaletém úsilí o zachování Panské skály řadou významných lidí byla v roce 1948 těžba definitivně zakázána a skalní útvar byl prohlášen národní kulturní památkou.

Panskou skálu utváří štíhlé čtyř až šestiboké čedičové sloupy, které jsou uprostřed vrchu svislé a směrem do stran se postupně sklánějí. Díky podobnosti a uspořádání sloupů dle výšky jako píšťaly varhan se pro skálu užívá též lidový název Varhany. Jezírko pod skálou vzniklo v jámě ponechané po těžbě horniny a tvoří jej dešťová voda. Z vrcholku Panské skály se nabízí pěkný výhled do okolní krajiny. Milovníci pohádek si při návštěvě Panské skály jistě vybaví scénku z Pyšné princezny, která se zde v roce 1952 natáčela.

Nedaleko Panské skály začíná cyklostezka Varhany, která spojuje Kamenický Šenov s Českou Lípou.

Parkování

Auto lze nechat na placeném parkovišti u silnice I/13 spojující Kamenický Šenov s Novým Borem. Skála je od parkoviště vzdálená 250 metrů. Další možnost parkování je v Kamenickém Šenově (v ulici Marxova). 

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/luzicke-hory/3885-panska-skala