Výlety s dětmi

Cyklistický výlet kolem Tiských stěn a Ostrovských skal

Výlety s dětmi

Cyklistický výlet kolem Tiských stěn a Ostrovských skal

Cyklistický výlet kolem Tiských stěn a Ostrovských skal
  • Trasa výletu: okruh ze Sněžníku kolem Tiských stěn, přes Rájec, Bielagrund a Ostrov
  • Celková délka cyklotrasy: 26 km
  • Terén: mírně až středně kopcovitý
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano

Popis

Tento cyklistický okruh vede západní částí CHKO Labské pískovce po lesních, šotolinových a asfaltových cestách. Část okruhu prochází německým Saskem.

Sněžník - Jílové - Rájec

Výchozím bodem výletu je obec Sněžník, zaparkujeme na parkovišti pod vrcholem Děčínský Sněžník s rozhlednou. Prvních 700 metrů jedeme po vedlejší silnici ve směru do Jílového vedeni cyklistickým značením 3017. Na konci Sněžníku (rozc. Sněžník - obec) zabočíme doprava do lesa a stále se držíme stejné cyklotrasy. Před Tisou přejedeme silnici, cyklotrasa pokračuje podél Tiských stěn, které odtud, bohužel, nejsou vidět a dorazíme do obce Rájec.

Rájec - Bielagrund

V Rájci u parkoviště (200 metrů za rozc. Rájec - penzion Zátiší) cyklotrasa 3017 zabočuje doleva. My se od ní odpojíme a pokračujeme rovně po zelené turistické značce k hranici s Německem. Odsud jedeme asi 700 metrů po lesní cestě, která je hůře sjízdná, než navážeme na pěkné šotolinové a asfaltové cyklostezky. Tento úsek se dá zvládnout i s cyklovozíkem. Po kratším stoupání i rovinkách několik kilometrů sjíždíme do německé obce Bielagrund. Doporučujeme se orientovat dle přiložené mapy.

Bielagrund - Ostrov

V Bielagrundu najdeme občerstvení s venkovním posezením, kde si můžeme odpočinout a vydat se po pěkné cyklostezce podél potoka Biela zpět do Čech. Po přejetí hranic se ocitneme v Ostrově, uvidíme zde Ostrovský rybník a mnoho pískovcových skal pojmenovaných Ostrovské skály. V Ostrově se lze občerstvit v restauraci Pod Císařem ve stejnojmenném autokempu nebo v Restauraci Hotelu Ostrov. Od hotelu je obzvlášť pěkný pohled na Ostrovské skály.

Ostrov - Sněžník

Na konci Ostrova je možné si cestu do Sněžníku zkrátit po červené turistické značce, ale na začátku je velké stoupání. Pokud jedeme s cyklovozíkem raději zvolíme cestu po silnici (zpočátku do kopce, pak po rovině) na křižovatku, kde odbočíme doleva a vracíme se do Sněžníku.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/cyklostezky-cyklotrasy-cyklovozik/ceskosaske-svycarsko/253-cyklisticky-okruh-kolem-tiskych-sten-a-ostrovskych-skal