Výlety s dětmi

Cyklotrasa podél řeky Sázavy u Týnce nad Sázavou

Výlety s dětmi

Cyklotrasa podél řeky Sázavy u Týnce nad Sázavou

Cyklotrasa podél řeky Sázavy u Týnce nad Sázavou
  • Trasa výletu: z Nespek do Týnce nad Sázavou (přes obec Zbořený Kostelec se stejnojmennou zříceninou hradu)
  • Celková délka cyklotrasy: 18 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano

Popis

V tomto nenáročném výletu se projedeme na kole podél řeky Sázavy z obce Nespeky do Týnce nad Sázavou. Vydáme se po značené cyklotrase 19 vedené zčásti po asfaltové cyklostezce, polní cestě a vedlejší silnici s malým provozem. Trasa je rovinatá občas s malým převýšením.

Zaparkujeme v ulici Ledecká na severním okraji obce Nespeky (kterou prochází cyklotrasa 19). Vyrazíme po asfaltové cyklostezce podél pravého břehu Sázavy skrz chatovou oblast. Po 2,5 kilometrech se ocitneme v osadě Ledce, kde se nachází občerstvení s venkovním posezením.

Za osadou Ledce pokračujeme po zpevněné polní cestě, která nás přivede k chatové osadě Čížov. Na výjezdu z chatové oblasti se napojíme na asfaltovou cyklostezku, po níž dojedeme pod skalní ostroh se zříceninou hradu Zbořený Kostelec. Nadšenci historie si mohou udělat k hradu odbočku. Kola doporučujeme nechat uzamčená pod kopcem, nahoru bychom se s nimi zbytečně nadřeli.

Po lávce přejedeme přes řeku do obce Zbořený Kostelec. Následující 2 kilometry do Brodce jsou po vedlejší silnici, ze které poté odbočíme na asfaltovou cyklostezku směrující do Týnce nad Sázavou. Ve městě stojí za navštívení hradní muzeum, rotunda a gotická věž.

Zpět se vrátíme stejnou cestou. Před návratem doporučujeme se občerstvit ve Staročeské jídelně U Trojánků s velkým výběrem klasických jídel za rozumnou cenu (při trase asi 200 metrů pod hradem).

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/cyklostezky-cyklotrasy-cyklovozik/posazavi/2069-cyklotrasa-podel-reky-sazavy-u-tynce-nad-sazavou