Výlety s dětmi

Cyklistický výlet v okolí hradu Bezděz

Výlety s dětmi

Cyklistický výlet v okolí hradu Bezděz

Cyklistický výlet v okolí hradu Bezděz
  • Trasa výletu: ze železniční stanice Bezděz do Doks, návrat vlakem
  • Celková délka cyklotrasy: 16 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano (zčásti horší terén)

Popis

Během tohoto cyklovýletu objedeme hrad Bezděz z východní strany a zároveň se projedeme vlakem. V letních měsících lze projížďku na kole spojit s koupáním v Máchově jezeře nebo sběrem borůvek. Výlet není náročný, téměř se nestoupá. V úvodu a závěru výletu je trochu horší terén, ale zkušenější cyklisté zvládnou jízdu i s cyklovozíkem.

Popis trasy výletu

Zaparkujeme u vlakového nádraží Bezděz, které se nachází 2 km jižně od obce Bezděz. Vyrazíme po neznačené polní cestě, na níž se napojíme za nádražní budovou. Po 500 metrech se dostaneme na křižovatku s vedlejší dlážděnou silnicí. Zabočíme doleva na tuto vedlejší silnici a mírně stoupáme ke křižovatce s hlavní silnicí č. 38. Přejedeme ji a pokračujeme po dlážděné (později polní) cestě. Po levé straně nemůžeme přehlédnout vypínající se hrad Bezděz. Po 1 km se stočíme doleva na cyklotrasu 3045, která přes osadu Dvůr směřuje do obce Bezděz. Abychom se vyhnuli stoupání do obce Bezděz, ve Dvoře opustíme cyklotrasu a dáme se doprava na neznačenou polní cestu směrem do lesa. V lese se opět napojíme na cyklotrasu 3045 a převážně klesáme po asfaltové cyklostezce. Po 3 kilometrech cyklotrasa 3045 zabočuje doleva a dalších 4,5 km pokračujeme borovicovým lesem téměř po rovině. Roste tu spousta borůvčí, takže pokud zrovna zrají borůvky, určitě výlet ukončíme s modrými pusami :-).

U křižovatky se silnicí 270 máme dvě možnosti. Buď zbývající 2 km do Doks pojedeme pohodlněji po silnici (cyklotrasa 25), nebo mimo automobilový provoz v doprovodu zelené turistické značky po hůře sjízdném terénu (občas písek). Přikládáme trasu na mapě po zelené značce. Přibližně v půlce zelené trasy je odbočka na skalní útvar Králův stolec s vyhlídkou (500 metrů). S koly se dostaneme až pod skálu. Z vyhlídky je pohled na nedaleké Máchovo jezero.

Na okraji Doks je dětské hřiště, jedeme přes Masarykovy sady a po cyklostezce podél trati se dopravíme k vlakovému nádraží. Z Doks se zpět do stanice Bezděz přesuneme vlakem.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/cyklostezky-cyklotrasy-cyklovozik/ceskolipsko-a-machuv-kraj/1957-cyklisticky-vylet-v-okoli-hradu-bezdez