Výlety s dětmi

Zřícenina hradu Helfenburk (Hrádek) u Úštěka

Výlety s dětmi

Zřícenina hradu Helfenburk (Hrádek) u Úštěka

Zřícenina hradu Helfenburk (Hrádek) u Úštěka
  • Trasa výletu: z Rašovic ke zřícenině hradu Helfenburk (Hrádek) u Úštěka
  • Celková délka trasy: 3 km
  • Terén: rovinatý, zčásti mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní kočárky do terénu
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla

Popis

Zřícenina středověkého hradu Helfenburk (Hrádek) u Ústěka se nalézá v Hrádeckém dole v okrese Litoměřice a je možné ji navštívit celoročně. Třípatrová hradní věž, z které je pěkný výhled do okolní krajiny, je přístupná jen o víkendech. Volně se můžeme pohybovat jen po nádvoří, interiéry přístupné nejsou, vstupné je dobrovolné.

K Helfenburku vede několik značených turistických cest. My jsme zvolili trasu po zelené turistické značce z obce Rašovice, která je přijatelná i pro rodiny s menšími dětmi. Cesta je průjezdná pouze s kočárky do terénu.

Trasa výletu

Auto zaparkujeme na západním okraji obce Rašovice, která byla prohlášena vesnickou památkovou zónou a v jejím historickém jádru jsou k vidění typické venkovské domy a zemědělské usedlosti. Odtud se vydáme po již zmíněné zelené turistické značce, za obcí se napojíme na polní cestu, poté kráčíme podél lesa. Na prvním (neznačeném) rozcestí odbočíme doprava na cestu mezi poli. Na další křižovatce cest - rozcestí Nad roklemi se dáme doleva po zelené. Lesní cestou jdeme chvíli z kopce a následně užší cestou mezi stromy. Turistické značení nás dovede až k samotné zřícenině Helfenburk (Hrádek) u Úštěka.

 

 

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/kokorinsko/1694-zricenina-hradu-helfenburk-hradek-u-usteka