Výlety s dětmi

Výlet za prameny v Těšínských Beskydech – Horní a Dolní Lomná

Výlety s dětmi

Výlet za prameny v Těšínských Beskydech – Horní a Dolní Lomná

Výlet za prameny v Těšínských Beskydech – Horní a Dolní Lomná
  • Trasa výletu: ke Studánce pod kostelem Povýšení sv. Kříže v Horní Lomné, do Lomňanského muzea a Národopisného areálu Matice Slezské v Dolní Lomné
  • Celková délka trasy: 1 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: ano
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano

Popis

Náš tip na výlet začíná u pramene zdraví v Horní Lomné. V tamní studánce pod kostelem Povýšení sv. Kříže se nachází „věčná voda”, která má pověst nikdy nevysychající a nezamrzající vody se schopností uzdravovat. Když v roce 1836 vypukla na Jablunkovsku epidemie cholery, vydali se lidé s modlitbou za odvrácení pohromy na pouť ke kříži poblíž studánky. A cholera skutečně záhy ustala. V blízkosti studánky pak byla vystavěna umělá jeskyně Panny Marie Lourdské a v jejím okolí křížová cesta. Prostor kolem studánky je vydlážděný, dostatečně široký pro kočárky a s posezením pro odpočinek. Přístup ke studánce ze silnice (cca 30 m) vede do kopce po louce nebo betonových tvárnicích.

Autem se přesuneme do sousední obce Dolní Lomná, kde si prohlédneme prameny lidové architektury. V roubené budově, která je replikou školy z r. 1852, se nachází Lomňanské muzeum. Ke zhlédnutí je původní třída, dobové pece a jiné historické předměty. Prodávají se zde suvenýry a konají se různé akce – vozatajské závody, jarmarky, výstavy betlémů aj. Vstup do muzea a pohyb uvnitř je bariérový.

V Dolní Lomné ještě na chvíli zůstaneme. Za mostem přes říčku Lomná směrem na Jablunkov, asi 400 metrů od muzea, se nachází Národopisný areál Matice Slezské – komplex stylových roubených chalup s dvěma přírodními amfiteátry vybudovanými pro účely pořádání festivalů s nádechem historie a tradic. S výstavbou prvního pódia se začalo v roce 1969. Každoročně se zde konají dva festivaly - festival Na pomezí (v červenci) je setkáním hudebníků a příznivců hudby tří pomezních států. Druhý víkend v září je vyhrazen pro mezinárodní folklórní festival Slezské dny, jehož součástí je tradiční „slezský krmáš“ s dostatkem dobrého jídla a pití. Areál má dva vstupy, přičemž pouze ten hlavní je bezbariérový.

Zdroj: www.jedemetaky.cz

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/beskydy/1669-vylet-za-prameny-v-tesinskych-beskydech-horni-a-dolni-lomna