Výlety s dětmi

Frýdštejn - zřícenina skalního hradu

Výlety s dětmi

Frýdštejn - zřícenina skalního hradu

Frýdštejn - zřícenina skalního hradu
  • Trasa výletu: z parkoviště na okraji obce Frýdštejn na zříceninu hradu Frýdštejn
  • Celková délka trasy: 1,2 km
  • Terén: mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ano (ke vchodu do hradu)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano (ke vchodu do hradu)

Popis

Zřícenina hradu Frýdštejn vyčnívá na strmých skalách nad obcí Frýdštejn v Libereckém kraji.

Auto necháme na placeném parkovišti na východním okraji obce (u silnice směrem na Malou Skálu). Odtud po 200 metrech chůze po silnici pozvolna vystoupáme k pískovcové kapličce z roku 1823 a rozcestníku, kde zabočíme doprava na asfaltovou cestu. Vedeni červenou a modrou turistickou značkou dorazíme po rovině až do mírného kopce ke zřícenině. Před ní lze dojet s kočárkem. Samotná prohlídka s kočárkem není možná. Vzdálenost od parkoviště ke zřícenině hradu Frýdštejn je asi 600 metrů.

Prohlídka zříceniny skalního hradu Frýdštejn

Prohlídka je zpoplatněna, děti do šesti let mají vstup zdarma.
Hrad Frýdštejn byl zčásti vytesán ve skalách a zčásti jej tvořily dřevěné stavby. Nejprve navštívíme obytnou část panstva s vyhloubenými skalními místnostmi a vyjdeme na 15 metrů vysokou oválnou věž, která stojí na nejvyšším bodě celého hradu a svého času plnila společně s hradbami funkci obranou. Je z ní krásný výhled do okolí i na vzdálenější vrcholky Kokořínska, Jizerských hor či Krkonoš.

Poté po schodech klesneme o patro níže do předhradí s dalšími skalními prostory a okrouhlou věží ukrývající studnu. Tady se nacházely dřevěné hospodářské stavby, budovy pro posádku a sklepy. Na malé nádvoří v předhradí se vstupovalo po padacím mostě.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/cesky-raj/1635-frydstejn-zricenina-skalniho-hradu