Výlety s dětmi

Naučná stezka přes hřeben Soláň

Výlety s dětmi

Naučná stezka přes hřeben Soláň

Naučná stezka přes hřeben Soláň
  • Trasa výletu: naučnou stezkou v okolí sedla a vrcholu Soláň
  • Celková délka trasy: bez kočárku 6 km; pro kočárky 8 km
  • Terén: mírně až středně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní kočárky do terénu (upravená trasa)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla

Popis

Naučná stezka přírodovědné, kulturní a národopisné historie i současnosti Soláně vede nenáročnou 5 kilometrů dlouhou trasou vhodnou i pro rodiny s dětmi. Zčásti je na asfaltových a zčásti na lesních cestách. Při procházce naučnou stezkou zhlédneme dřevěné sochy dokumentující život v této oblasti. NS má celkem 10 zastavení, u každého se nalézá pověst.

Popis trasy výletu

Do sedla Soláň, kde stezka začíná, je možné vyjet autem po silnici spojující Velké Karlovice a Rožnov pod Radhoštěm. Výchozím bodem výletu je dřevěná zvonice, ve které je umístěno informační centrum a galerie valašských umělců. Zde obdržíme mapku NS. V okolí IC spatříme první dřevěná díla.

U Horského hotelu Čarták se napojíme na červenou turistickou značku. Následuje zastavení „U Škrabalů“ a pozvolna vystoupáme na samotný vrchol Soláň (861 m n. m.). Stále pod vedením červené turistické značky dorazíme po hřebeni na vyhlídku. Odtud se vrátíme cca 500 metrů na rozcestí Soláň - hřeben a po žluté turistické značce příkřeji klesneme k Horské chatě Soláň s dalším zastavením. Od ní se kousek vrátíme na asfaltovou silničku, po níž mírně vystoupáme k další soše – „U Korytářů“ a posléze k Horskému hotelu Soláň, kde se nalézá dřevěná vyhlídková věž. Po chvíli chůze dále po asfaltce jsme opět u IC zvonice Soláň a vydáme se na opačnou stranu než v úvodu stezky, k Valašskému šenku u Valů a chatě Moravia, tam výlet ukončíme.

Kudy s kočárkem

S kočárkem je možné se vypravit od Horského hotelu Čarták po červené turistické značce až na vyhlídku (s výjimkou odbočky na vrchol Soláň, cesta tam vede do prudšího kopce – asi 50 metrů) nebo od Čartáku po zelené turistické značce k Horskému hotelu Soláň a Horské chatě Soláň. Vzhledem ke strmému úseku od rozcestí Soláň - hřeben k Horské chatě Soláň nelze projít s kočárkem celou trasu naučné stezky v rámci jednoho okruhu, jednotlivá zastavení NS ale nemineme.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/beskydy/1611-naucna-stezka-pres-hreben-solan