Výlety s dětmi

Cyklostezka Přibyslav – Sázava

Výlety s dětmi

Cyklostezka Přibyslav – Sázava

Cyklostezka Přibyslav – Sázava
  • Trasa výletu: cyklostezkou z Přibyslavi do Sázavy u Žďáru nad Sázavou, možnost návratu vlakem
  • Celková délka cyklotrasy: 19 km (tam a zpět), 11 km (při návratu vlakem)
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano
  • Vhodné pro in-line brusle: ano

Popis

Město Přibyslav se rozhodlo k výstavbě cyklostezky využít více než 100 let starou železniční trať, jejíž vlastník provoz pro vysoké náklady ukončil. Cyklostezka byla možností, jak návštěvníkům zachovat toto výjimečné místo.

Stezka vede romantickou trasou bývalé železniční trati v délce téměř 9 kilometrů, prochází půvabným prostředím biokoridoru horního toku řeky Sázavy, typickou krajinou Vysočiny – lesem, polem i kolem skalních stěn. Cyklostezka vybudovaná pomocí dotace z ROP Jihovýchod je vhodná pro cykloturisty, in-line bruslaře, vozíčkáře, pěší turisty a v zimě slouží běžkařům. Na stezce jsou zřízena dvě větší odpočinková místa s lavičkami, se stolky a s jednoduchým zastřešením, také se stojany na kolo. Po cestě si můžeme na informačních tabulích přečíst podrobnosti o cyklostezce, okolních obcích a historii železniční trati. Nová cyklostezka má šířku tři metry a je, až na atmosféru dokreslující dřevěné lávky, celá asfaltová. Vede po rovině, proto je přijatelná i pro malé začínající cyklisty.

Cyklostezka začíná v Přibyslavi u vlakového nádraží a končí na okraji obce Sázava na křižovatce se silnicí 352. V Sázavě můžeme pokračovat vedlejšími ulicemi obce k vlakovému nádraží (stanice Sázava u Žďáru) a zpět do Přibyslavi se vrátit vlakem.

Zdroj: Newsletter ROP Jihovýchod a vylety-zabava.cz

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/cyklostezky-cyklotrasy-cyklovozik/vysocina/1471-cyklostezka-pribyslav-sazava