Výlety s dětmi

Procházka podél potoka Botiče a Hostivařské přehrady

Výlety s dětmi

Procházka podél potoka Botiče a Hostivařské přehrady

Procházka podél potoka Botiče a Hostivařské přehrady
  • Trasa výletu: z Hostivaře podél potoka Botič a Hostivařské přehrady do Petrovic (po trase naučné stezky Povodím Botiče); možnost návratu MHD z Petrovic
  • Celková délka trasy: 8 km (tam i zpět), 4 km (při zpáteční cestě autobusem)
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: ano
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano

Popis

Příjezd, parkování

Trasa naučné stezky Povodím Botiče z Hostivaře do Petrovic má asfaltový podklad, je vhodná pro kočárky, děti na odstrkovadlech a odrážedlech, též k projížďce s dětmi na kole. Naučná stezka Povodím Botiče spojuje městské části Hostivař, Petrovice a Pikovice. My jsme stezku prošli z Hostivaře od informační tabule číslo 2 do čísla 6 v Petrovicích. Auto jsme ponechali v Hostivaři v ulici U Břehu. K výchozímu bodu lze dojet autobusem nebo tramvají (zastávka Hostivařská).

Další možností, odkud se na procházku podél potoka Botič a Hostivařské přehrady vypravit, je ze stanice metra C Háje, z níž autobusem dojedeme do zastávky Newtonova v Petrovicích. Hned za zastávkou se nalézá poměrně velké parkoviště – tady je možnost parkování pro řidiče, kteří přijedou autem z východní části Prahy. Odtud lze jít naučnou stezku v opačném pořadí (od zastavení č. 6) do Hostivaře.

Popis trasy výletu

Ulicí U Břehu v pražské Hostivaři vyrazíme po asfaltové silničce vedeni znakem naučné stezky souběžným s červenou turistickou značkou proti toku meandrující říčky Botič. Po chvíli z obydlené části Hostivaře vstoupíme do lesíka a čeká nás kratičké stoupání k hrázi Hostivařské přehrady, kterou potok Botič protéká. Vodní nádrž má tvar hada, který se kroutí z Hostivaře do Petrovic. Slouží k ochraně proti povodním, rekreaci a rybaření. Jižní část přehrady je vyhrazena plážím, najdeme tu pláže jak písčité tak travnaté.

Pokračujeme rovně podél severního břehu Hostivařské přehrady, kterou máme po své pravici. Stále v doprovodu znaku naučné stezky a červené turistické značky dojdeme až na okraj Hostivařské přehrady do Petrovic. Zpět do Hostivaře se vrátíme stejnou cestou nebo autobusy MHD ze stanice Newtonova.

 

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/praha/1376-povodim-botice-a-podel-hostivarske-prehrady